Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Via Iuris: Vytvorenie väčších súdov je krok správnym smerom

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Hlavnými cieľmi navrhovanej reformy súdnej mapy sú špecializácia sudcov a zlepšenie kvality i rýchlosti rozhodnutí súdov.

Bratislava 25. novembra (TASR) - Vytvorenie väčších súdov, na ktorých má pôsobiť väčšie množstvo sudcov, je krok správnym smerom. Pre TASR to uviedla výkonná riaditeľka Via Iuris Katarína Batková v reakcii na reformu súdnej mapy, ktorú v pondelok (23. 11.) predstavila ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí).

Zmeny by mali podľa mimovládnej organizácie umožniť efektívnejšie prerozdeľovanie práce na súdoch, a tým aj možnosť špecializácie jednotlivých sudcov. "Títo sudcovia budú môcť prostredníctvom ich špecializácie rozhodovať spory rýchlejšie, lebo sa budú stretávať s opakujúcimi sa právnymi problémami, ktorých riešenie poznajú zo svojej praxe," zdôraznila Batková.

Zároveň by malo byť zaručené náhodné prideľovanie spisov, ktoré na súd prichádzajú. "Ak by aj jeden zo špecializovaných sudcov nemohol vo veci rozhodovať, bude väčšia možnosť spis prideliť inému," dodala.

Hlavnými cieľmi navrhovanej reformy súdnej mapy sú špecializácia sudcov a zlepšenie kvality i rýchlosti rozhodnutí súdov. Reforma počíta aj s reorganizáciou súdov, dotknúť sa má najmä súdov prvého a druhého stupňa. Zo všeobecného súdnictva sa má tiež vyčleniť správna agenda. Reformné kroky by mali podľa Kolíkovej viesť aj k zníženiu korupčných väzieb v súdnictve.