Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

K. Batková: Výzva právnikov obsahuje viaceré nepravdivé tvrdenia

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Mimovládna organizácia Via Iuris zareagovala aj na otvorený list vyše 300 sudcov, v ktorom upozornili na zásadné nedostatky reformy súdnej mapy.

Bratislava 21. januára (TASR) - Znenie výzvy právnikov je neprimerané situácii, v ktorej sa v súčasnosti nachádza slovenská justícia. Mimovládna organizácia Via Iuris tak reagovala na takmer 150 sudcov, advokátov a príslušníkov ďalších právnických profesií, ktorí v utorok (19. 1.) vyzvali na dôsledné zachovávanie princípov právneho štátu v SR.

"Pokiaľ ide o výhrady voči spôsobu prijímania a obsahu niektorých opatrení i v súvislosti s pandemickou situáciu, je možné s nimi súhlasiť a rovnako to znepokojuje aj nás vo Via Iuris," podotkla výkonná riaditeľka Via Iuris Katarína Batková. Výzva podľa nej obsahuje viaceré nepravdivé či nepresné tvrdenia. "Napríklad vo vzťahu k údajnej nepreskúmateľnosti právnych aktov vydávaných Úradom verejného zdravotníctva SR - tieto síce nepreskúmava Ústavný súd, môže ich však preskúmať prokuratúra či všeobecné súdy v rámci systému správneho súdnictva," doplnila.

Batková zároveň poukázala na to, že verejnosť podobnú výzvu od právnických povolaní nevidela v čase, "keď sa dozvedela o zneužívaní Policajného zboru na sledovanie novinárov či keď boli prenasledovaní a nespravodlivo disciplinárne stíhaní viacerí sudcovia pre svoj kritický postoj k bývalému ministrovi spravodlivosti a predsedovi Najvyššieho súdu".

Mimovládna organizácia zareagovala aj na otvorený list vyše 300 sudcov, v ktorom upozornili na zásadné nedostatky reformy súdnej mapy. Podľa Batkovej táto reforma predstavuje rozsiahlu zmenu súdnictva, je však legitímnou právomocou výkonnej a zákonodarnej moci určovať usporiadanie súdov. "Súhlasíme však s tým, že o takejto rozsiahlej zmene musí prebehnúť aj zodpovedajúco rozsiahla diskusia, preto je dobré, že sa predĺžila lehota na pripomienkovanie návrhu," zdôraznila. Privítala by aj dostatočne dlhý čas na prediskutovanie pripomienok a návrhov zaslaných v rámci pripomienkového konania.