Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Slovensko

Mimovládky vyzvali premiéra na odmietnutie spolupráce s extrémistami

Kampaň Láskou proti extrémizmu. Foto: Facebook Láskou proti extrémizmu

Do výzvy sa tiež zapojilo vyše 57 platforiem, občianskych iniciatív a mimovládnych organizácií, ktoré združujú vyše 450 subjektov občianskej spoločnosti.

Bratislava 16. augusta (TASR) - Občianske organizácie vyzvali premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) na odmietnutie spolupráce vládnych strán s poslancami, ktorí kandidovali v posledných voľbách za stranu ĽSNS a ktorí svojím konaním a vystupovaním "znevažujú základné ľudské práva, prispievajú k polarizácii spoločnosti". TASR o tom informovala jedna z predstaviteliek Občianskej platformy pre demokraciu a riaditeľka organizácie Via Iuris Katarína Batková.

"Títo poslanci a poslankyne kandidovali spoločne s právoplatne odsúdeným poslancom za nenávistné prejavy voči menšine a s obvineným, teraz už právoplatne odsúdeným, za prejavy sympatií k hnutiam potláčajúcim ľudské práva. Od ich činov a výrokov, porušujúcich zákony a nerešpektujúcich ochranu práv iných, sa nikdy verejne nedištancovali," pripomenuli autori výzvy.

Vyhlásili tiež, že pre každého demokrata musí byť neprípustné spájať sa s poslancami, ktorí kandidovali za stranu usvedčených a odsúdených extrémistov.

Legitimizovať extrémistov spoluprácou je podľa občianskych organizácií zlyhaním základných demokratických hodnôt a princípov, na ktorých bola vládna koalícia postavená.

Do výzvy sa podľa Bartkovej zapojilo vyše 57 platforiem, občianskych iniciatív a mimovládnych organizácií, ktoré združujú vyše 450 subjektov občianskej spoločnosti.

Občianske organizácie oceňujú doterajšie kroky vlády smerujúce k návratu k právnemu štátu a vyšetreniu zločinov. "Neznamená to však, že občianska spoločnosť môže zabudnúť na iné dôležité ciele a hodnoty, na ktorých je Slovenská republika postavená," uviedli vo výzve. Zachovanie týchto hodnôt je podľa predstaviteľov občianskeho sektora nevyhnutné a kľúčové najmä v zložitých krízových situáciách a zlomových momentoch, akým dnes Slovensko a svet čelia.