Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Viac ako 400 vojakov strávi sviatky mimo domova

O jedálny lístok vojakov sa v tomto roku osobne postaral aj minister obrany Martin Glváč.

Bratislava 24. decembra (TASR) - Celkom 447 slovenských vojakov strávi tohtoročné vianočné sviatky mimo svojho domova. Najviac (250) ich v tomto roku bude slúžiť v misii ISAF v Afganistane, kde je dnes viac ako 15 stupňov Celzia. V neľahkých podmienkach strávi Vianoce v tomto roku aj dvojica slovenských pozorovateľov v Sýrii, kde prebiehajú napäté boje medzi vládnymi vojskami a povstalcami.

"Dnes budeme mať spoločnú štedrovečernú večeru s tým, že to budeme musieť rozdeliť na dve časti, aby ju mali obe služby. Na večeru budeme mať tradičný zemiakový šalát, rezne, oblátky s medom a tradičnú slovenskú kapustnicu. Máme k tomu aj údené mäso a domáce klobásy, kapor však nebude, nahradíme ho lososom," priblížil Zoltán Farkaš z Afganistanu.

O jedálny lístok vojakov sa v tomto roku osobne postaral aj minister obrany Martin Glváč (Smer-SD). Ten 21. decembra navštívil slovenský kontingent 159 vojakov na Cypre a doviezol mu na sviatky údene mäso. Sviatky tam v nárazníkovej zóne medzi tureckou a gréckou časťou ostrova strávi napríklad desiatnik Ladislav Frater. Darčeky v tomto roku plánuje rozbaliť až v januári, kedy by sa mal vrátiť na Slovensko. "Je to smutnejšie, nakoľko som tu už deväť mesiacov, ale dá sa to vydržať," uviedol.

V bojovej zóne tieto Vianoce strávi napríklad aj Peter Husár, ktorý dnes slúži v Sýrii. Miesto ohňostrojov očakáva zvuky delostreleckej paľby a streľby ťažkých guľometov a mínometov. "Osobne si myslím, že na Štedrý deň nebude čas. Ale budeme sa snažiť spraviť to tak, že nebudeme v tomto období realizovať patroly v nebezpečných oblastiach," priblížil.