Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Viac ako 95% psov, ktoré využíva PZ, je plemena nemecký ovčiak

Ilustračná snímka. Foto: TASR Vladimír Benko/MV SR

Okrem plemena nemecký ovčiak slovenská polícia využíva v služobnej kynológii v súčasnej dobe aj belgických ovčiakov malinois.

Bratislava 19. apríla (TASR) – V súčasnosti viac ako 95 percent z celkového počtu 683 služobných psov Ministerstva vnútra SR, a teda Policajného zboru (PZ), tvoria psy plemena nemecký ovčiak. TASR to uviedla vedúca oddelenia metodiky a veterinárnej služby odboru kynológie a hipológie Prezídia PZ Júlia Zlejšia.

"Dôvodom ich vysokého počtu v polícii sú hlavne ich schopnosti a fyzické predispozície na výkon služby. Zároveň aj fakt, že stredisko chovu služobných psov Moravský Svätý Ján odboru kynológie a hipológie odchováva šteňatá plemena nemecký ovčiak pre potreby výkonu služby v oblasti služobnej kynológie," vysvetlila. Ako ďalej priblížila, okrem plemena nemecký ovčiak slovenská polícia využíva v služobnej kynológii v súčasnej dobe aj belgických ovčiakov malinois. Nájdu sa aj jedinci plemien ako holandský ovčiak, stredný bradáč, weimarský stavač, Jack Russel teriér a veľký bradáč.

"Ministerstvo vnútra SR má v súčasnej dobe celkový systemizovaný stav 739 služobných psov, pričom reálne využíva 683 služobných psov. Z celkového počtu je využívaných v priamom výkone služby v súčasnej dobe 345 služobných psov vycvičených na klasickú kynológiu a 172 služobných psov vycvičených na špeciálne práce," informovala Zlejšia.

Dodala, že zastúpenie ostatných plemien v slovenskej policajnej kynológii je ojedinelé, napríklad na oddelení služobnej kynológie v Dunajskej Strede slúži sučka plemena holandský ovčiak so svojím psovodom, ktorá je vycvičená na vyhľadávanie drog ako jediná predstaviteľka tohto plemena v službách PZ. Jack Russel teriér Majlo je vycvičený na vyhľadávanie výbušnín, spolu so svojím psovodom chráni našich ústavných činiteľov a diplomatov. "Najnovším prírastkom medzi plemenami využívanými v PZ je veľký bradáč, ktorý sa pripravuje v rámci výcviku na vyhľadávanie výbušnín na letiskách," povedala Zlejšia.