Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Viaceré budovy sa pri príležitosti Červenej stredy zafarbia na červeno

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Realita prenasledovania pre náboženské presvedčenie vo svete je podľa Dzurecha alarmujúca. Až 5,2 miliardy ľudí žije v krajinách, kde im sloboda vierovyznania nie je zaručená.

Bratislava 23. november (TASR) – Viaceré budovy naprieč celého Slovenska sa v stredu (24. 11.) večer rozsvietia na červeno. Stane sa tak pri príležitosti dňa Červenej stredy, ktorého cieľom je poukázať na ľudí trpiacich pre svoje náboženské presvedčenie. Už tretí rok ju organizuje pápežská organizácie ACN – Pomoc trpiacej Cirkvi.

"Priveľké množstvo ľudí na svete trpí pre svoje vierovyznanie a nie je správne o tom mlčať. Pozývame všetkých spomenúť si na Červenú stredu na tých, ktorí nie sú ani v roku 2021 vo svojom náboženskom postoji slobodní – ba priam musia preň často i trpieť a umierať," uviedol riaditeľ slovenskej kancelárie ACN Miroslav Dzurech.

V hlavnom meste bude na červeno rozsvietený Bratislavský hrad, Most SNP či Martineum (zázemie Dómu sv. Martina). Červený bude napríklad aj Dóm svätej Alžbety v Košiciach, Katedrála Najsvätejšej Trojice v Žiline, Mestská radnica v Trnave či Konkatedrála Sedembolestnej Panny Márie v Poprade. Väčšina sa rozsvieti o 18.00 h. Rovnako sa rozžiaria červenou farbou aj budovy a chrámy vo svete, a to v Austrálii, Kanade, na Filipínach, v Spojenom Kráľovstve i Holandsku.

Realita prenasledovania pre náboženské presvedčenie vo svete je podľa Dzurecha alarmujúca. Až 5,2 miliardy ľudí žije v krajinách, kde im sloboda vierovyznania nie je zaručená. "Až 70 percent nábožensky motivovaných útokov sa deje práve na kresťanoch, veľké utrpenie zažívajú aj Rohingovia a Ujguri,"priblížil.