Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Viaceré okresné súdy považujú súdnu mapu za prijatú bez diskusie

Ilustračné foto Foto: TASR

Ich zrušením nebude podľa nich naplnený žiadny z cieľov a očakávaných výsledkov reformy.

Bratislava 3. novembra (TASR) - Okresné súdy (OS) Skalica, Partizánske, Kežmarok a Bánovce nad Bebravou vnímajú reformu justičného systému, súdnu mapu, ako politické rozhodnutie, ktoré bolo prijaté bez dostatočnej odbornej diskusie. Ich zrušením nebude podľa nich naplnený žiadny z cieľov a očakávaných výsledkov reformy. Súdy to uviedli v spoločnom stanovisku.

"Nesúhlasíme so spôsobom komunikácie, respektíve nekomunikovaním s vedením dotknutých súdov o tak zásadnej veci, ako je zrušenie súdov," poukázali zamestnanci súdov. Uvedomujú si, že súdna moc nie je bez problémov a jej problémy treba riešiť. Súdnu mapu však nepovažujú za správny spôsob.

"Ako správnu cestu vnímame modernizáciu procesných predpisov, modernizáciu vybavenia súdov, zdokonalenie vnútorných systémov, zjednodušenie súdneho konania a v neposlednom rade aj posilnenie stavu a stabilizáciu sudcov a kvalitných administratívnych zamestnancov," spresnili zamestnanci súdov.

Sú zároveň presvedčení, že existencia štyroch okresných súdov je potrebná z hľadiska ekonomického, sociálneho, ale najmä z hľadiska dostupnosti občanov k spravodlivosti.

Tretia verzia súdnej mapy počíta so zrušením štyroch okresných súdov. Pôvodne sa ich počet mal znížiť z 54 na 30. Naďalej sa počíta so vznikom mestských súdov v Košiciach a Bratislave. Zostávajúce súdy ostanú ako pracoviská alebo sídla. Zrušiť by sa mali okresné súdy v mestách Partizánske, Skalica, Bánovce nad Bebravou a Kežmarok.

Zmena by sa mala týkať aj krajských súdov. Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková plánuje ponechať všetkých osem pracovísk, pričom majú vzniknúť len tri obvody. Sídlom krajských súdov by tak mala byť Trnava pre západoslovenský obvod, Žilina pre stredoslovenský obvod a Prešov pre východoslovenský obvod. Zmena by mala nastať k 1. januáru 2023.