Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Slovensko

Viaceré osobnosti vyzývajú na odmietnutie násilia v politickom živote

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Signatári sa obávajú, že signály o akceptovaní fyzickej konfrontácie počas kampane môžu pôsobiť ako rozbuška pre nespokojných voličov.

Bratislava 25. septembra (TASR) - Viaceré osobnosti a aktivisti vyzývajú politických lídrov, aby sa jasne dištancovali od násilia a podobnej formy vedenia predvolebnej kampane, a vyslali podobné signály svojim straníckym kolegom i podporovateľom. Pod výzvu Verejnosť proti násiliu 2023 sa podpísali viaceré osobnosti z občianskych združení a organizácií.

"Šírenie do očí bijúcej nenávisti, cielené provokácie, násilné rušenie volebných mítingov iných strán spojené s fyzickými útokmi, vulgarizmy, kopance či úder do tváre sú za hranicou toho, čo je vo volebnej kampani v civilizovanej a slušnej spoločnosti akceptovateľné. Takéto konanie je veľmi nebezpečné. Prispieva k ďalšiemu rozoštvávaniu spoločnosti, ktorá je už aj tak výrazne polarizovaná," uviedli signatári.

Obávajú sa, že signály o akceptovaní fyzickej konfrontácie počas kampane môžu pôsobiť ako rozbuška pre nespokojných voličov. Poukázali na nárast počtu incidentov v prebiehajúcej kampani, pri ktorých došlo k fyzickým stretom medzi politikmi navzájom či ich priaznivcami. Kritizujú, že miesto dištancovania sa od podobného konania ho niektorí dokonca schvaľujú.