Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Viaceré RÚVZ zriaďujú antigénové odberové miesta

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Hlavný hygienik Slovenskej republiky Ján Mikas tvrdí, že rozširovanie siete už fungujúcich antigénových odberových miest po celom Slovensku má veľký zmysel.

Bratislava 27. novembra (TASR) – Viaceré regionálne úrady verejného zdravotníctva (RÚVZ) ponúkajú možnosť dať sa otestovať zadarmo antigénovými testami na ochorenie COVID-19. V súčasnosti ich funguje 24, na založení ďalších sa pracuje. TASR o tom v piatok informovala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Daša Račková, pričom pripomenula, že na Slovensku je celkovo 36 RÚVZ.

Hlavný hygienik Slovenskej republiky Ján Mikas tvrdí, že rozširovanie siete už fungujúcich antigénových odberových miest po celom Slovensku má veľký zmysel. "Ochrana zdravia jednotlivca je veľmi podstatná, preto bude dôležité, aby možnosť antigénového testovania využilo čo najviac ľudí. Epidemiologická situácia na Slovensku a v okolitých krajinách je stále vážna. Pomocou antigénových testov dokážeme identifikovať najviac infekčné osoby, pričom sa ľudia rýchlo dozvedia výsledok," povedal.

ÚVZ SR pokračuje v dôslednom vyhľadávaní kontaktov osôb pozitívne testovaných na nový koronavírus. Dodal, že pozitívne testovaným osobám a ich úzkym kontaktom je nariadená izolácia, respektíve karanténa. Potrebné je dodržiavať pokyny všeobecného lekára a príslušného RÚVZ.