Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Viaceré univerzity budú o postupe po 17. 11. rozhodovať najbližšie dni

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Vysoká škola výtvarných umení (VŠVU) v Bratislave uviedla, že v súlade s posledným vyhlásením Slovenskej rektorskej konferencie ani ich škola nie je spokojná s doterajšími riešeniami vlády.

Bratislava 28. októbra (TASR) – Akademické obce viacerých univerzít budú o ďalšom postupe a prípadnom zatvorení či nezatvorení škôl po 17. novembri rozhodovať v nasledujúcich dňoch. TASR to potvrdili z viacerých univerzít a vysokých škôl.

Ekonomická univerzita v Bratislave bude o ďalšom postupe rokovať koncom budúceho týždňa. Následne bude informovať študentov, zamestnancov a širokú verejnosť.

Prorektor pre medzinárodné vzťahy a marketing Žilinskej univerzity v Žiline pre TASR uviedol, že univerzita v Žiline sa pridala k vyhláseniu Slovenskej rektorskej konferencie "Zabráňme kolapsu vysokých škôl na Slovensku!". "Vedenie Žilinskej univerzity v Žiline prijme finálne rozhodnutie na stretnutí akademickej obce 10. novembra," dodal.

Vysoká škola výtvarných umení (VŠVU) v Bratislave uviedla, že v súlade s posledným vyhlásením Slovenskej rektorskej konferencie ani ich škola nie je spokojná s doterajšími riešeniami vlády. "Zatiaľ sme neprijali žiadne konečné stanovisko o ne/zatvorení našej školy od 17. novembra. Ak vláda neupraví svoje rozhodnutia, rektorka VŠVU avizovala zvolanie akademickej obce VŠVU, ktorá pred spomínaným dátumom rozhodne o ďalšom postupe," uviedli z VŠVU.

Prešovská univerzita v Prešove nateraz neuvažuje o prerušení vyučovacieho procesu po 17. novembri, potvrdili z univerzity.

Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach naďalej podporuje požiadavky, ktoré vo svojom vyhlásení sformulovala Slovenská rektorská konferencia. "Oceňujeme prísľub riešenia financovania v oblasti energií, no upozorňujeme na to, že rast výdavkov vysokých škôl spôsobovaný infláciou nie je zatiaľ primerane zohľadnený. Napriek vládou deklarovanej priorite vzdelávania návrh rozpočtu verejnej správy na roky 2023-2025 neumožňuje žiaden rozvoj vysokých škôl, ohrozuje plnenie samotného poslania vysokých škôl vo vzdelávaní a výskume, ako aj ich elementárnu prevádzku," uviedli z univerzity. Okrem toho vníma univerzita snahu súčasného ministra školstva o konštruktívny dialóg s vysokými školami a riešenie ich neudržateľnej finančnej situácie. Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach rešpektuje návrh Rady vysokých škôl SR s ohľadom na zložitú spoločenskú situáciu zatiaľ nerealizovať protestné prerušenie výučby na vysokých školách od 17. novembra, ale zotrvať v protestnej pohotovosti. "O forme symbolickej podpory bude akademický senát a vedenie univerzity hovoriť v najbližších dňoch," dodali z univerzity.

Zástupcovia akademickej obce Univerzity Komenského v Bratislave sa tento týždeň zhodli, že univerzita po 17. novembri nezatvorí svoje brány a výučbu nepreruší. Ostáva však v protestnej pohotovosti. Akademický senát Slovenskej technickej univerzity v Bratislave odporučil vedeniu univerzity a jej súčastiam neprerušiť ani po 17. novembri výučbu, ale zotrvať v protestnej pohotovosti.

Slovenská rektorská konferencia (SRK) trvá na splnení všetkých požiadaviek deklarovaných v septembri, kde upozorňuje na dlhodobý kritický stav financovania vysokých škôl. Rektori uplynulý týždeň skonštatovali len čiastočné splnenie svojich požiadaviek. SRK je naďalej pripravená na všetky formy protestu.