Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Viaceré univerzity chcú zriadiť materské školy, evidujú o ne záujem

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Martin Baumann

Možnosťami zapojenia sa do projektu výstavby univerzitnej materskej školy sa bude zaoberať aj vedenie Ekonomickej univerzity v Bratislave.

Bratislava 4. marca (TASR) – Viaceré univerzity na Slovensku chcú zriadiť vo svojich priestoroch materské školy. Zo strany zamestnancov a študentov evidujú o ich zriadenie záujem. Zároveň mnohé z nich hľadajú vhodné miesta, kde by mohli nové škôlky vzniknúť.

"Jedným z benefitov vzniku univerzitnej škôlky je posilnenie a udržiavanie kolektívnej atmosféry či uľahčenie rodinného života," uviedlo pre TASR vedenie Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach. Vybavenosť kampusu a univerzity poskytuje možnosť zrekonštruovať jeden z priestorov v areáli Filozofickej fakulty UPJŠ na Moyzesovej ulici. "Vzhľadom na umiestnenie budovy v pamiatkovej rezervácii očakávame ústretovosť krajského pamiatkového úradu. Konečná kapacita zariadenia bude známa po vyhotovení projektovej dokumentácie," dodalo vedenie univerzity.

Prorektor pre medzinárodné vzťahy a marketing Žilinskej univerzity v Žiline Jozef Ristvej pre TASR uviedol, že sa finalizuje projekt na realizáciu univerzitnej materskej školy. Ristvej tvrdí, že tak ako všetky nové a rozvojové aktivity, aj zriadenie materskej školy si vyžaduje počiatočné investície. Žilinská univerzita v Žiline v minulosti materskú školu nemala, musí vybudovať nové priestory, kapacity a zdroje vrátane tých finančných. "Tomuto kroku predchádza viacero rokovaní a analýz. Pôvodná analýza na vybudovanie novej materskej školy bola na 40 detí (v investícii približne 750.000 eur), momentálne pracujeme aj na novom variante s počtom 20 detí (v investícii približne 300.000 až 350.000 eur, možná rekonštrukcia exitujúcich priestorov)," vysvetlil Ristvej.

Univerzita Komenského (UK) v Bratislave TASR potvrdila, že plánuje projekt univerzitnej škôlky, ako aj denného stacionára. Projekt najväčšia slovenská univerzita vníma aj ako potenciálnu platformu na praktické vzdelávanie študentov najmä v oblasti pedagogiky. "Priestorové, personálne a ďalšie technické aspekty sú momentálne v štádiu príprav," uviedla pre TASR hovorkyňa UK Lenka Miller.

Na archívnej snímke budova Univerzity Komenského v Bratislave.
Foto: TASR Dano Veselský


Rektor Trnavskej univerzity v Trnave René Bílik poznamenal, že ako univerzita, ktorá pripravuje aj budúcich učiteľov materských škôl, sa pripravujú na zriadenie materskej školy, ktorá by bola na jednej strane cvičným pracoviskom a na strane druhej by mohla ponúknuť služby študentom a zamestnancom. "Na takýto krok hľadáme vhodné priestory a ich rekonštrukcia nateraz závisí aj od toho, čo pripravovaný projekt bude podporovať a ktoré výdavky bude pokladať za oprávnené. Súčasne je takéto zámery nutné konzultovať aj s miestnou samosprávou," uviedol Bilík.

Možnosťami zapojenia sa do projektu výstavby univerzitnej materskej školy sa bude zaoberať aj vedenie Ekonomickej univerzity v Bratislave. Potrebné bude zistiť potenciálny záujem zo strany zamestnancov, prípadne študentov a posúdiť všetky technické, organizačné, personálne, ale i legislatívne podmienky zriadenia a prevádzky materskej školy v priestoroch univerzity. "V súčasnosti univerzita nedisponuje vhodnými priestorovými kapacitami na umiestnenie materskej školy, bude sa tým zaoberať v prípade rozhodnutia zapojiť sa do tohto projektu," uviedol pre TASR vedúci centra komunikácie a vzťahov s verejnosťou Ekonomickej univerzity v Bratislave Miroslav Horňák.

Rezort školstva v roku 2020 vyčlenil na projekt podpory vzniku univerzitných materských škôl jeden milión eur. Dotácie boli poskytnuté piatim verejným vysokým školám, a to UK v Bratislave, UPJŠ v Košiciach, Univerzite veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach, Žilinskej univerzite v Žiline a Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre.