Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Viacerí odborníci odmietajú zmenu predpisovania liekov

Ilustračná snímka Foto: TASR/Pavel Neubauer

Odborníci podotkli, že podľa novej úpravy všeobecný lekár nemôže predpísať ani preskripčne neviazané lieky, ktoré indikoval špecialista, a teda liek či pomôcku má vždy predpisovať indikujúci lekár.

Bratislava 12. januára (TASR) - Viacerí predstavitelia odborných lekárskych spoločnosti a hlavní odborníci Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR odmietajú novelu upravujúcu podmienky predpisovania liekov a zdravotníckych pomôcok, prijatú začiatkom roka. V liste vyzývajú ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nominant OĽANO), aby pozastavil jej účinnosť a inicioval diskusiu dotknutých strán s cieľom jej úpravy.

List podpísalo viac ako 30 prezidentov odborných lekárskych spoločností a 14 hlavných odborníkov rezortu zdravotníctva. Upozorňujú, že novela zákona bude mať negatívny vplyv na kvalitu zdravotnej starostlivosti. Kritizujú aj to, že nebola predmetom riadneho pripomienkového konania a názor lekárov i zástupcov nemocníc bol ignorovaný.

Odborníci podotkli, že podľa novej úpravy všeobecný lekár nemôže predpísať ani preskripčne neviazané lieky, ktoré indikoval špecialista, a teda liek či pomôcku má vždy predpisovať indikujúci lekár. "Dosah takto zmenenej legislatívy považujeme za veľmi nepriaznivý, pretože spôsobí pacientom závažné organizačné i zdravotné komplikácie," uviedli v stanovisku.

Upozorňujú napríklad na to, že pacienti, ktorí navštevujú viac odborníkov, budú nadmerne zaťažení, čo môže viesť k zníženiu adherencie k liečbe. Varujú tiež pred znížením dostupnosti liekov. "Varujeme pred situáciou, keď špecialisti, ktorí majú v porovnaní s všeobecnými lekármi v starostlivosti niekoľkonásobne viac pacientov, nebudú z kapacitných dôvodov schopní preskripciu adekvátne zabezpečiť," doplnili.

Uvedená úprava podľa nich vedie k tlaku na špecialistov používať pri preskripcii liekov repetatur, teda pokyn na opakované užívanie lieku, čo môže viesť k horšej kontrolovanosti pacientov a terapeutickému chaosu.

Kritizujú tiež nariadenie, podľa ktorého sú nemocnice povinné pri prepustení pacienta zabezpečiť preskripciu liekov a pomôcok na 30 dní. "V mnohých zdravotníckych zariadeniach nie sú špecialisti vo všetkých odboroch, a preto nebude možné novú, pre pacienta potrebnú liečbu predpísať," priblížili. Za kritickú chybu novely považujú napríklad aj fakt, že lieky, ktoré pacient po prepustení obdrží, nebude mať ďalej v ambulantnej starostlivosti kto predpisovať.