Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Viacerí špecialisti sa budú môcť ľahšie stať všeobecnými lekármi

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Novelizácia nariadenia vlády odstraňuje aj nesúlad s európskou smernicou o uznávaní odborných kvalifikácií, za čo Európska komisia žaluje Slovensko na Súdnom dvore Európskej únie.

Bratislava 2. decembra (TASR) - Viacerí špecialisti sa budú môcť stať všeobecnými lekármi za niekoľko mesiacov. Umožní to zmena vládneho nariadenia o odbornej spôsobilosti na výkon zdravotníckeho povolania, ktorú v stredu odobril vládny kabinet. „Účelom nariadenia je aj riešenie akútneho nedostatku lekárov so špecializáciou v odbore všeobecné lekárstvo,“ vysvetlil minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO).

V rámci doplnkovej odbornej prípravy budú môcť lekári so špecializáciou vo vybraných odboroch získať špecializáciu v odbore všeobecné lekárstvo. Ide o odbory s príbuzným obsahom štúdia. Špecializáciu budú môcť získať napríklad lekári so špecializáciou v odbore vnútorné lekárstvo, kardiológia, klinická imunológia a alergiológia, pracovné lekárstvo a v ďalších odboroch za šesť mesiacov. Lekári so špecializáciou v odbore anestéziológia a intenzívna medicína budú môcť získať túto špecializáciu za deväť mesiacov. 

Aj aktuálne platná právna úprava umožňuje započítavanie časti ukončeného štúdia v inom odbore do špecializačného odboru všeobecné lekárstvo, avšak po vypracovaní individuálneho plánu. „Tento model sa nestretol s ústretovosťou u zamestnávateľov ani u samotných lekárov vzhľadom na nejednotný postup vzdelávacích ustanovizní a s ním súvisiacu rôznu dĺžku špecializačného štúdia,“ konštatuje sa v materiáli.

Novelizácia nariadenia vlády odstraňuje aj nesúlad s európskou smernicou o uznávaní odborných kvalifikácií, za čo Európska komisia (EK) žaluje Slovensko na Súdnom dvore Európskej únie. Do legislatívy ministerstvo zahrnulo aj zmeny v sústave študijných odborov vydané ministerstvom školstva.

„Návrh nariadenia vlády obsahuje okrem zmien študijných odborov v jednotlivých zdravotníckych povolaniach aj doplnenie názvov študijných programov z dôvodu potreby ich bližšieho určenia, najmä s prihliadnutím na uskutočnené zmeny v sústave študijných odborov,“ vysvetlil Krajčí. Napríklad špecializačný odbor kardiochirurgia by sa mal zaradiť medzi špecializačné odbory automaticky uznávané v členských štátoch EÚ.