Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Viacerí vodiči už majú nové tabuľky s EČV, míňajú sa zásoby starých

Ilustračné foto. Foto: TASR – Radovan Stoklasa

Od nového roka sa zaviedli celoslovenské evidenčné čísla vozidiel bez skratky okresu.

Bratislava 31. januára (TASR) - Viacerí vodiči na Slovensku už majú nové typy tabuliek s evidenčným číslom vozidla (EČV) a priebežne im na vyžiadanie prichádzajú ďalšie. Až do vyčerpania skladových zásob sa vydávajú aj tabuľky s pôvodným dizajnom. Prechodný stav by mal podľa odhadov potrvať do konca marca. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Ministerstva vnútra (MV) SR Zuzana Eliášová.

"Ak vlastník či prevádzkovateľ vozidla požiada o celoslovenskú tabuľku s evidenčným číslom s novým dizajnom, umožňujeme mu to. Nové tabuľky mu následne doručí kuriér. Viacerí vodiči na Slovensku už majú nové tabuľky a priebežne im na vyžiadanie prichádzajú ďalšie. Nové tabuľky budú doručené tiež každému, kto využije elektronické služby," priblížila hovorkyňa.

Informácie, ako postupovať, nájdu občania v popisoch k elektronickým službám "Žiadosť o zmenu držby alebo vlastníctva vozidla" a "Žiadosť o výmenu TEČ".

Od nového roka sa zaviedli celoslovenské evidenčné čísla vozidiel bez skratky okresu. Ruší sa tak aj dvojkrokový prepis vozidla. Kompletný prepis aj s vydaním nových dokladov bude možné urobiť na ktoromkoľvek dopravnom inšpektoráte, pričom v prípade potreby sa budú doklady aj tabuľky zasielať kuriérom. Zmenil sa aj dizajn tabuliek.

Nové tabuľky sa vyrábajú v Banskej Bystrici v štátnej akciovej spoločnosti Automobilové opravovne MV SR. Rezort deklaruje, že za tabuľky bude platiť takmer o štvrtinu menej ako u externého dodávateľa. Za štyri roky by sa tak malo usporiť približne 4,8 milióna eur. Štát má, navyše, dosah na riadenie.