Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Vianoce strávi so svojimi blízkymi mimo väzenia takmer 250 odsúdených

Mimoriadne voľno na opustenie ústavu nemožno udeliť odsúdenému umiestnenému do ústavu s maximálnym stupňom stráženia.

Bratislava 25. decembra (TASR) - Vianočné a novoročné sviatky trávi mimo väzenských brán so svojimi blízkymi takmer 250 odsúdených.

Riaditeľ ústavu môže za dlhodobé pozitívne výsledky dosahované pri plnení programu zaobchádzania, respektíve plnení pracovných povinností, ako najvyššiu formu disciplinárnej odmeny udeliť odsúdenému mimoriadne voľno na opustenie ústavu až na päť dní. Mimoriadne voľno na opustenie ústavu nemožno udeliť odsúdenému umiestnenému do ústavu s maximálnym stupňom stráženia. Odsúdenému, ktorý je zaradený do ústavu s minimálnym stupňom stráženia do otvoreného oddelenia, sa môže na účely vytvárania priaznivých podmienok na realizáciu programu zaobchádzania povoliť vychádzka mimo ústavu, aby navštívil blízke osoby mimo tohto oddelenia na čas najviac 48 hodín. TASR o tom informoval riaditeľ Kancelárie generálneho riaditeľa Zbor väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) Adrián Baláž.

Ku koncu minulého týždňa bolo navrhnutých 153 disciplinárnych odmien vo forme mimoriadneho voľna na opustenie ústavu a 94 vychádzok mimo ústavu, to je teda spolu 247 odsúdených, ktorí by mali vianočné a novoročné sviatky stráviť so svojimi blízkymi.

V rovnakom čase sa vo výkone väzby nachádzalo 1263 obvinených a vo výkone trestu odňatia slobody 8658 odsúdených. Vianoce trávi vo väzení najstaršia osoba narodená v októbri 1929 a to vo výkone trestu odňatia slobody. Najmladšia osoba narodená v roku 1998 zase vo výkone väzby.