Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

V noci z 24. na 25. decembra katolíci slávia polnočnú omšu

Svätá omša v deň Sviatku všetkých svätých vo Farskom kostole nanebovzatia Panny Márie v Banskej Bystrici v piatok 1. novembra 2013. Foto: TASR/Dušan Hein

Tradícia polnočnej omše siaha až do ranokresťanských čias.

Bratislava 24. decembra (TASR) – Katolíci na celom svete tradične slávia v noci z 24. na 25. decembra polnočnú svätú omšu. Je to čas, keď sa prelamuje adventné a vianočné obdobie. Tradícia polnočnej omše pritom siaha až do ranokresťanských čias. V rozhovore pre TASR to uviedol katolícky kňaz Martin Kramara.

"Vieme zo Svätého písma, že Pán Ježiš sa podľa toho, čo sa píše o pastieroch, narodil v noci," uviedol Kramara. Práve pastieri v noci utekali a išli sa pozrieť do jasieľ. Ľudia chcú preto podľa neho nasledovať ich príklad. "Teda začína sa vianočné obdobie úderom polnoci a v noci sa narodil Kristus, preto tam chceme ísť už v noci, aby sme boli prví, aby sme nasledovali pastierov," ozrejmil Kramara symboliku polnočnej omše.

Ako uviedol, Vianoce sú sviatky narodenia Ježiša Krista. "Sú pozvaním, aby si človek v tomto svete mohol na chvíľu uvedomiť, že Bohu na ňom záleží. Nie je veľa ľudí, ktorým na nás záleží. Takých po svete nachádzame pomerne málo," povedal katolícky kňaz. Toto je podľa neho aj odkaz pre neveriacich. "Boh nie je nejaký vzdialený, nejaký neosobný stvoriteľ, ktorý sa nestará o svet, ale my neustále opakujeme, Boh nás má rád. Všíma si nás, každého jedného z nás," dodal.