Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Slovensko

VIDEO A PODCAST Diár na každý deň

Podcast relácie Diár. Foto: TABLET.TV

Pozrite si video Diár alebo odoberajte Diár vo forme podcastu. Podcast si môžete vypočuť v počítači a odoberať ho vo svojich mobiloch. Diár prináša spravodajský prehľad očakávaných udalostí.

Bratislava 25. júla (TABLET.TV) - Redaktorka TASR Lucia Kvašňovská vám prináša spravodajský prehľad dňa.

Čaputová v Paríži
(Paríž)

Prezidentka Zuzana Čaputová pokračuje v dvojdňovej návšteve Francúzska. V Paríži položí kvety k pamätníku Milana Rastislava Štefánika. Odkaz generála Štefánika pripomenula aj vo svojom stredajšom vystúpení po stretnutí s prezidentom Emmanuelom Macronom. Poukzala na to, že sa pričinil o historicky dobré vzťahy medzi oboma krajinami. Pripomenula tiež, že Francúzsko sa pričinilo k vzniku Československa. Lídri krajín sa na spoločnom stretnutí venovali vzájomným bilaterálnym vzťahom, možnostiam spolupráce, ale aj situácii v krajinách V4 či Európskej únii.



Bohemia sa vracia na Domašu
(Veľká Domaša)

Výletná loď Bohemia sa po 26 rokoch vráti na Domašu. Počas svojej 2800-kilometrovej cesty z Prahy sa okrem Bratislavy zastavila v siedmich štátoch a na desiatkach priehrad. Jej cesta viedla cez Maďarsko, Chorvátsko a Srbsko. Do finálnej destinácie ju museli prepraviť po súši. Vrátenie lode na Domašu by malo prispieť k rozvoju cestovného ruchu na Domaši. Finančné náklady na loď a jej transport sú okolo 650.000 eur.

Svätojakubská cesta
(Bratislava)

Slovensko sa prvýkrát začlení do európskej Svätojakubskej cesty. Stane sa tak súčasťou pútnickej cesty, ktorá má európsky rozmer. V roku 1987 Rada Európy uznala pútnickú cestu do Santiaga de Compostela v Španielsku ako prvú európsku kultúrnu trasu a povzbudila regionálne orgány, aby obnovili pútnické trasy. Cesta je zapísaná ako svetové kultúrne a prírodného dedičstvo UNESCO. V bratislavskom Dóme svätého Martina bude o 17. hodine slávnostná svätá omša pri príležitosti dokončenia cesty na Slovensku.

Pitný režim
(Slovensko)

Kolapsom z tepla pomáha predchádzať dostatočný pitný režim. Na jeho dodržiavanie upozorňujú odborníci a zdravotníci v súvislosti s horúcimi letnými dňami na Slovensku. Priblížili, že vysoké teploty predstavujú záťaž pre každý organizmus. Najohrozenejšie sú však deti, seniori a chronickí pacienti. Pri nevyhnutnom pobyte vonku netreba zabudnúť na vhodnú pokrývku hlavy a ľahký odev. Tekutiny treba dopĺňať priebežne počas celého dňa. Ideálne je piť čistú či minerálnu vodu, zriedené ovocné a zeleninové šťavy. Kávu treba piť s mierou, alkoholu je vhodné sa úplne vyhnúť, pretože rozširuje cievy.

Viac zaujímavých informácií sa dozviete zo spravodajského servisu tasr alebo ak navštívite portál teraz.sk.



Podcast Diár si môžete vypočuť aj na:







Listen to Stitcher