Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

VIDEO A PODCAST Diár na každý deň

Podcast relácie Diár. Foto: TABLET.TV

Denný podcast Diár prináša spravodajský prehľad očakávaných udalostí. Podcast Diár si môžete vypočuť v počítači a zároveň aj odoberať vo svojich mobilných zariadeniach.

Bratislava 18. októbra (TABLET.TV) - Redaktorka TASR Lucia Kvašňovská vám prináša spravodajský prehľad dňa.

Parlamentu rokuje
(Bratislava)

Poslancov Národnej rady čaká v úvode dňa návrh na zrušenie súdnych poplatkov pri všetkých individuálnych pracovnoprávnych a štátnozamestnaneckých sporoch. Novelu zákona o súdnych poplatkoch a poplatku za výpis z registra trestov predložili poslanci Smeru-SD. Plénum by malo následne pokračovať v diskusii k návrhu na zriadenie novej organizácie na ochranu národných kultúrnych pamiatok. Tá by mohla zabezpečiť ich efektívnejšiu obnovu a reštaurovanie. Patriť by mala pod rezort kultúry. Navrhujú to poslanci Smeru Dušan Jarjabek a Ján Senko. Poslankyňa Natália Milanová namieta, že novela môže byť v rozpore s ústavou. Poukázala aj na to, že organizácia by nemala finančné krytie v rozpočte. Návrh podľa nej navyše nebol prekonzultovaný s Pamiatkovým úradom ani s Komorou reštaurátorov.



Súd pre kauzu zariadenia Iris
(Bratislava)

Na okresnom súde Bratislava I sa očakáva rozhodnutie v kauze zariadenia pre seniorov Iris. 18-ročná falošná zdravotná sestra Vanessa P. vo štvrtok priznala vinu. Rovnaké vyhlásenie sa v piatok očakáva aj od obžalovaného Ivan B. Súd by mal následne teda rozhodnúť, či vyhlásenia prijme. Dvojica obžalovaných mala v bratislavskom zariadení pre seniorov podávať jeho klientom rôzne lieky a liečivá, pričom nemali na takéto úkony odbornú spôsobilosť. Išlo o lieky proti bolesti, antidepresíva a iné. Viacero seniorov záhadne zomrelo a tri telá museli exhumovať.

Rekonštrukcia Novej Polianky
(Vysoké Tatry)

Rezort obrany začne s rekonštrukciou zariadenia Nová Polianka, ktoré sa má prestavať na klimatické kúpele. Slávnostného poklepania základného kameňa sa zúčastní minsiter obrany Peter Gajdoš a predseda parlamentu Anrej Danko. Zariadenie by mali znova otvoriť od roku 2020, slúžiť by malo ozbrojeným silám aj civilnej verejnosti. Rezort obrany nedávno informoval, že po rekonštrukcii bude mať kapacitu 141 lôžok a v regióne vytvorí približne 50 nových pracovných miest.

Za spravodlivé Slovensko

V súvislosti s údajnou nahrávkou kauzy Gorila sa vo viacerých mestách očakávajú protestné zhromaždenia s názvom Za spravodlivé Slovensko. Iniciatíva Za slušné Slovensko požaduje dôsledné vyšetrenie káuz a dôveryhodnú vládu, ale aj očistu súdnictva a politiky. Žiadajú tiež generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára, aby konal. Zhromaždenia sa budú konať napríklad v Bratislave, Trnave, Banskej Bystrici, Košiciach a ďalších slovenských mestách. Okrem toho v britskom Londýne, dánskom Aalborgu, či americkom New York, Bostone a ďalších svetových metropolách.

Viac zaujímavých informácií sa dozviete zo spravodajského servisu tasr alebo ak navštívite portál teraz.sk.



Podcast Diár si môžete vypočuť aj na:









Listen to Stitcher