Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

VIDEO A PODCAST Diár na každý deň

Podcast relácie Diár. Foto: TABLET.TV

Denný podcast Diár prináša spravodajský prehľad očakávaných udalostí. Podcast Diár si môžete vypočuť v počítači a zároveň aj odoberať vo svojich mobilných zariadeniach.

Bratislava 2. januára (TABLET.TV) - Redaktorka TASR Lucia Kvašňovská vám prináša spravodajský prehľad dňa.

Štátne vyznamenania
(Bratislava)

Pri príležitosti 27. výročia vzniku samostatnej Slovenskej republiky sa uskutoční slávnostný ceremoniál odovzdávania štátnych vyznamenaní. Ceremoniálu sa zúčastní prezidentka Zuzana Čaputová a premiér Peter Pellegrini. Podujatie sa uskutoční v historickej budove Národnej rady v Bratislave.



MS v hokeji hráčov do 20 rokov
(Česká republika)

Súperom slovenských hokejistov do 20 rokov vo štvrťfinále Majstrovstiev sveta bude Kanada. Tá v utorok večer rozdrvila domáce Česko 7:2 a stala sa s deviatimi bodmi víťazom ostravskej B-skupiny. V štvrťfinálových zápasoch sa počas dňa stretnú aj Švajčiari s Rusmi, Američania s Fínmi a Švédi s domácimi Čechmi. O postup ešte zabojuje Kazachstan s Nemeckom.

Prievidza má uzatvoriť memorandum o spolupráci s UPVII
(Prievidza)

Mesto Prievidza má uzatvoriť s Úradom podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu memorandum. Jeho cieľom je podpora projektu, ktorý má samosprávam dopomôcť personálne zabezpečiť ľudí pre oblasť regionálneho a miestneho rozvoja. Memorandum súvisí s výzvou, ktorú na tento účel plánuje pre najmenej rozvinuté okresy vyhlásiť rezort vnútra. Úrad podpredsedu vlády hľadá možnosti, aby sa do výzvy mohla zapojiť aj Prievidza.

Nové pravidlá pre majetkové priznania funkcionárov
(Bratislava)

Od januára platia pre verejných funkcionárov pri vypĺňaní majtekových priznaní nové pravidla. Účinnosť nadobudla novela ústavného zákona o ochrane verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov. Rozšíril sa zoznam osôb, ktoré podávajú výboru pre nezlučiteľnosť funkcií majetkové priznania. Pribudli doň napríklad zástupcovia firiem s majoritnou účasťou štátu vrátane dcérskych spoločností. Funkcionári musia priznávať nehnuteľnosti aj s konkrétnymi informáciami ako druh, katastrálne územie i číslo listu vlastníctva. Zákon sa zameriava aj na majetkové prírastky či spôsob pokutovania.

Nová legislatíva
(Bratislava)

Účinnosť nadobudlo 1. januárom 2019 viacero zákonov. Medzi nimi aj novela zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov, ktorá pozastavuje výhody exprezidentom v prípade ich ďalšieho zvolenia napríklad do Národnej rady. Pozrieme sa aj na zmeny v oblasti súdnych poplatkov. Tie sa zrušia pri všetkých individuálnych pracovnoprávnych a štátnozamestnaneckých sporoch. V Trestnom zákone zas pribudol nový trestný čin, a to schvaľovanie a podpora patologických sexuálnych praktík. Trestným činom tak bude podpora a propagácia pedofílie, zoofílie či nekrofílie.

Aktuálne informácie vám počas dňa prinesieme v spravodajstve TASR a na portáli teraz.sk.



Podcast Diár si môžete vypočuť aj na:









Listen to Stitcher