Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

VIDEO: Cenu ministra životného prostredia získalo päť osobností

Na snímke vpravo minister životného prostredia SR Ján Budaj (OĽANO) a vľavo Matia Lenická získala cenu ministra životného prostredia počas slávnostného odovzdávania Ceny ministra životného prostredia SR 16. novembra 2022 v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

Matia Lenická, aktivistka a hudobníčka, slovenská dídžejka, producentka a komentátorka, získala ocenenie za občiansku angažovanosť, osobnú odvahu a obhajobu práv menšín.

Bratislava 16. novembra (TASR) - Cenu ministra životného prostredia za prínos v ochrane životného prostredia v občianskom sektore a obhajobe práv menšín získalo päť osobností - Ján Jenčo, Andrej Barát, Martin Petráš, Jozef Ridzoň a Matia Lenická. Šéf envirorezortu Ján Budaj (OĽANO) ocenenia odovzdal v stredu pri príležitosti 33. výročia Nežnej revolúcie. TASR o tom informovalo tlačové oddelenie Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR.

"November 89 bol konštitučný okamih politického spoločenstva, ktoré stále na Slovensku existuje a drží líniu. Stále sa učíme žiť v slušnom a slobodnom štáte. Zachovávanie a obhajoba hodnôt slobody a demokracie je a musí zostať pilierom vyspelého európskeho spoločenstva, obzvlášť v čase bezprecedentnej klimatickej a energetickej krízy," zdôraznil počas slávnostného podujatia minister, jeden z lídrov Nežnej revolúcie.



Ján Jenčo je generálnym riaditeľom Slovenskej inšpekcie životného prostredia od mája 2020. Ocenenie získal za angažovanosť pri odhaľovaní protispoločenskej činnosti v oblasti životného prostredia.

Dlhoročný novinár Andrej Barát podľa MŽP "trpezlivo a systematicky mapuje prírodu, životné prostredie a hľadá odpovede na kľúčové otázky udržateľnosti života v jeho pestrosti a biodiverzite". Cenu získal za prínos v ochrane životného prostredia.

Martin Petráš patrí do generácie ochranárov – pamiatkarov, stojacich za unikátnou rekonštrukciou a prevádzkou vodných mlynov na Oblazoch v Kvačianskej doline vo východnej časti Chočských vrchov. Ocenenie získal za prínos v ochrane životného prostredia.

Ornitológ Jozef Ridzoň je dlhoročným členom Slovenskej ornitologickej spoločnosti/BirdLife Slovensko. Ocenenie získal za prínos v ochrane životného prostredia.

Matia Lenická, aktivistka a hudobníčka, slovenská dídžejka, producentka a komentátorka, známa aj pod umeleckým menom B-Complex, získala ocenenie za občiansku angažovanosť, osobnú odvahu a obhajobu práv menšín. Ako uviedol rezort, Lenická pravidelne podporuje práva ľudí s menšinovou sexuálnou orientáciou a rodovou identitou.

Súčasťou podujatia bolo otvorenie výstavy konceptuálneho umelca, výtvarníka a fotografa Michala Kerna.