Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

VIDEO: D. Rušinová: Nechceme robiť vzdelávanie pre deti, ale s deťmi

Na snímke prezidentka Koalície pre deti Slovensko a správkyňa a výkonná riaditeľka Nadácie deti pre Slovensko Dana Rušinová počas tlačovej konferencie na tému Školy s rešpektom 24. novembra 2016 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Prezidentka Koalície pre deti Slovensko chce napĺňať s vzdelaním súvisiace články aj u nás prijatého Dohovoru OSN o právach dieťaťa, aby deti boli šťastné i v škole, kde trávia po rodine najviac času.

Bratislava 24. novembra (TASR) – Nový systém vzdelávania v základných školách (ZŠ) navrhuje Koalícia pre deti Slovensko, ktorá združuje 17 organizácií s programom pre deti. Pod názvom Školy s rešpektom pripravila dnes v Bratislave celodennú konferenciu, na ktorej sa okrem rovnomennej výstavy prezentovali s novými nápadmi niektoré školy a vystúpili aj hostia.

Medzi nimi bol minister školstva, vedy výskumu a športu Peter Plavčan, ktorý odpovedal na otázky žiakov, rodičov a pedagógov. Tiež prezradil, že veľká skupina expertov mu pripravuje podklady na zmeny v reforme školstva. "Treba vrátiť úctu a vážnosť učiteľom a k tomu patrí aj zvyšovanie platov. Vytvoriť im dobré podmienky, aby sa oni aj žiaci cítili v škole dobre a chodili tam s radosťou. Ja sľubujem, že zo svojej pozície urobím pre to čo najviac. Ale svoj imidž a zlepšenie klímy by si mala budovať každá škola," navrhol minister.

O fínskej reforme kurikula 2016 hovorila odborná konzultantka Fínskej národnej rady pre vzdelávanie Marjaana Manninen. Dôvodom ich novej reformy základného vzdelávania zavedenej od septembra bolo prispôsobiť sa zmeneným podmienkam doby, vedieť plniť požiadavky spoločnosti teraz aj v budúcnosti.

"Naším cieľom je zvýšiť zmysluplnosť učenia pedagogickou zmenou. Dať žiakom pocítiť, aby boli úspešní, mali záujem učiť sa, motivovať ich, aby mali radosť z učenia aj záujem vzdelávať sa celý život. Vytvorili sme víziu vzdelávania pre krajinu a chceme ju naplniť so samosprávou a rôznymi inštitúciami," povedala Marjaana Manninen.

Desaťročnú stratégiu Európsky semester predstavila Jana Hainsworth, generálna riaditeľka sieťovej organizácie Eurochild v Bruseli, ktorá združuje 176 inštitúcií v 35 krajinách s obhajobou práv dieťaťa a zlepšenia kvality života detí a mladých ľudí. "Naša vízia dáva deti do inej pozície, nechceme pracovať pre ne, ale s nimi. Chceme zlepšiť ich postavenie v spoločnosti aj riešiť otázku chudoby. Investíciu do detí možno podporiť aj z európskych fondov. Naša práca sa opiera o zásady Dohovoru OSN o právach dieťaťa," konštatovala Jana Hainsworth.



Zámerom konferencie s medzinárodnou účasťou je predstaviť národný program rozvoja výchovy a vzdelávania Učiace sa Slovensko v kontexte medzinárodných trendov a skúseností s aktuálnou reformou kurikula vo Fínsku. Predstavili sa aj živé príbehy slovenských škôl, ktoré už zmenu vzdelávania úspešne rozvíjajú zdola a podporujú jedinečnosť každého dieťaťa.

"Konferencia je náš príspevok do súčasnej diskusie k zmene vzdelávania, ako by o 10 rokov malo vyzerať v rešpektujúcich školách. Spájame ľudí z teórie a praxe s inštitúciami, aby sme mali vzdelávanie pre skutočné potreby. Nechceme ho robiť pre deti, ale s deťmi, pretože sú naši dôležití partneri. Tiež chceme napĺňať s vzdelaním súvisiace články aj u nás prijatého Dohovoru OSN o právach dieťaťa, aby deti boli šťastné aj v škole, kde trávia po rodine najviac času. Čiže škola je veľmi dôležitá pri formovaní detí," zdôvodnila prezidentka Koalície pre deti Slovensko i správkyňa a výkonná riaditeľka Nadácie pre deti Slovenska Dana Rušinová. Tiež dodala, že závery konferencie poskytnú ministerstvu školstva.