Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

VIDEO: Komisia prešetruje úmrtie M. Lučanského vo väznici v Prešove

Na snímke členovia komisie pred Ústavom na výkon väzby a Ústavom na výkon trestu a odňatia slobody v Prešove 1. februára 2021. Foto: TASR - František Iván

Stále sa vynárajú nové otázky, uviedol člen komisie Milan Laurenčík.

Prešov 1. februára (TASR) – Špeciálna komisia na vyšetrovanie okolností samovraždy bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského sa v pondelok prišla do Ústavu na výkon väzby a Ústavu na výkon trestu odňatia slobody v Prešove oboznámiť s podrobnosťami jeho pobytu, pozrieť si v priestory, v ktorých sa pohyboval, a pýtať sa na jednotlivé udalosti.

"Mal som nejaké pochybnosti medzi písomnými materiálmi a videom, ktoré sme videli, tak by som sa chcel opýtať, ako to je. Máme mlčanlivosť, takže nerád by som nejako konkretizoval, ale sú tam nejaké nezrovnalosti, ktoré sa možno budú dať jednoducho vysvetliť. Určite budem chcieť vidieť priestor ciel, kde bol generál Lučanský umiestnený, miestnosti, v ktorých sa pohyboval, pretože na záznamoch sme to nevideli. Stále sa vynárajú nové otázky," uviedol člen komisie Milan Laurenčík (SaS).



Podľa ďalšieho člena komisie Juraja Krúpu (OĽANO) jednotlivé otázky vychádzajú z informácií, ktoré im boli doteraz poskytnuté, ako aj z videozáznamov. "Chceme si všetky veci porovnať a potvrdiť si, či všetky detaily a informácie, ktoré sme dostali, sedia alebo sú tam nejaké nezrovnalosti. Budeme sa pýtať aj ľudí, ktorí boli pri zásahu, či postupovali, ako mali," povedal Krúpa.



"Určite budem chcieť vidieť kamerové záznamy, lebo nie všetky sme videli na ministerstve spravodlivosti. Máme si prehliadnuť aj celu a sme zvedaví aj na odpovede, ktoré nám príslušníci Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) dajú priamo na mieste," doplnila členka komisie Denisa Saková (nezaradená), s tým, že dvaja členovia komisie do Prešova v pondelok neprídu, keďže sú podľa jej informácií v karanténe po kontakte s iným pozitívne testovaným poslancom. Ako povedala, pred vstupom do väznice ich majú všetkých testovať antigénovými testami.



"Chceme vedieť, ako došlo k prvotnej udalosti a vlastne ako to bolo s nešťastným posledným dňom pána generála Lučanského v tejto väznici. Myslím si, že to budeme konfrontovať s kamerovými záznamami, ktoré sme videli. Určite budeme chcieť vidieť priestory, v ktorých sa pohyboval. Budeme sa pýtať riaditeľa väznice, ako je to s percentuálnym pokrytím kamerami a so záznamami, lebo to sú veci, ktoré sme doteraz nemali zodpovedané," dodal člen komisie Marian Kotleba (ĽSNS).



Špeciálna komisia zisťovala vo väznici okolnosti prípadu M. Lučanského



Členovia špeciálnej komisie na vyšetrovanie okolností samovraždy bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského v pondelok počas približne osemhodinového stretnutia v prešovskej väznici absolvovali rozhovory so zamestnancami. Pozreli si tiež priestory, v ktorých sa Lučanský pohyboval.

Podľa členky komisie Denisy Sakovej (nezaradená) im personál zbavený mlčanlivosti odpovedal na viaceré otázky.

„Odpovede vniesli väčšie svetlo do niektorých okolností. Naopak, niektoré si trochu odporovali, a preto sme si vyžiadali ešte od pána riaditeľa ústavu ďalšie veci, ktoré chceme mať ako podklad. Dohodli sme sa, že si ich najprv naštudujeme v Bratislave a následne sa rozhodne, či opätovne prídeme do Prešova do väznice a budeme sa ďalej pýtať," povedala.

Pripomenula, že ako komisia spolupracujú s ľuďmi, ktorí patria pod ministerstvo spravodlivosti alebo jeho organizácie.

„To znamená, že nemáme ucelený pohľad na celú vec, napríklad nemáme ani lekárske záznamy, nemôžeme sa rozprávať s ošetrujúcimi lekármi, ktorí boli vo fakultnej nemocnici v Prešove. Taktiež nemôžeme navštíviť ani Vojenskú nemocnicu v Ružomberku. Preto sa spoliehame, že ak budeme mať nejaké podnety, tak určite to budeme riešiť s orgánmi činnými v trestnom konaní," skonštatovala Saková.



Ďalší člen komisie Milan Laurenčík (SaS) na všetky svoje otázky odpovede dostal. „Nie som odborník na procesy, ktoré tu môžu byť a ktoré sa tu vykonávajú. Takže si zistím na iných miestach, či to takto mohlo byť, ako mi odpovedali," poznamenal.

Podľa Juraja Krúpu (OĽANO) im vo väznici unisono odpovedali na ich otázky. „Vytvorili nám ucelenejší obraz o incidentoch, ktoré sa udali 9. alebo 29. decembra. Čo sa dialo predtým, aj potom. V podstate všetky odpovede dávali zmysel a zhodovali sa s materiálmi, ktoré máme. Viete, vždy môžete nájsť detail, ktorý vám nemusí sedieť, že vám nesedí minúta, dve alebo niečo podobné, ale to sú detaily, ktoré neovplyvňujú celú situáciu takým zásadným spôsobom, aby sme mohli spochybniť to, čo sa v skutočnosti udialo," zhrnul Krúpa.

Podľa člena komisie Mariana Kotlebu príslušníci Zboru väzenskej a justičnej stráže postupovali po tom, ako našli Lučanského, najlepšie ako vedeli.



„Dnes sa definitívne potvrdilo to, že prvý incident nemohol byť ani len teoreticky pokusom o samovraždu. Zároveň všetci, s ktorými sme dnes boli v kontakte, úplne jasne vylúčili nejaké samovražedné tendencie generála Lučanského, aj vo vzťahu k druhému incidentu. Nehovorím že vylučujeme to, čo sa stalo teraz definitívne, ale že to jednoducho v tých výsluchoch vylúčili," uzavrel.