Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

VIDEO: Pozor! Na Slovensko sa vyvalila ďalšia snehová víchrica

Ilustračné foto. Foto: TASR/Michal Svítok

To, čo sa pred vyše týždňom udialo v Bratislave, hrozí na severozápade Slovenska.

Bratislava 8. februára (/Teraz.sk/TASR) - To, čo sa pred vyše týždňom udialo v Bratislave, momentálne hrozí na severozápade Slovenska. Snehová kalamita sa opäť valí na Slovensko. Tentokrát na okresy Čadca, Kysucké Nové Mesto, Žilina, Martin, Dolný Kubín, Ružomberok, Námestovo, Tvrdošín, Liptovský Mikuláš a Poprad.

SHMÚ
Foto: shmu.sk

Meteorológovia varujú pred vetrom, snežením aj tvorbou snehových jazykov a závejov vo viacerých regiónoch. Výstraha Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) pred vetrom platí pre západ a sever krajiny, vietor môže miestami v nárazoch dosahovať rýchlosť 17 až 23, na horách až 25 metrov za sekundu.



V severných okresoch môže miestami napadnúť 20 až 35 centimetrov nového snehu, čo môže skomplikovať život vodičom aj chodcom.

Ilustračné foto.
Foto: Foto: Čitateľka Lenka




SHMÚ okrem toho upozorňuje na možnú tvorbu snehových jazykov a závejov takmer na celom Slovensku s výnimkou niektorých južných oblastí.


Veľké problémy majú už motoristi na diaľlniciach a rýchlostných cestách. Najnovšie je pre lavínu uzatvorená Čertovica.



Prejazdný nie je horský prechod Šturec, diaľnica medzi Spišským Štvrtkom a Popradom je uzavretá.



Problémy sú na Draveckom kopci pri obci Dravce v okrese Levoča.

Rýchlostná cesta R1 je už na dvoch miestach uzavretá pre reťazové dopravné nehody. Jedna sa stala v 53. kilometri za odbočkou Beladice v smere na Nitru. Podľa informácií z Operačného odboru Krajského riaditeľstva policajného zboru v Nitre tu došlo k reťazovej dopravnej nehode, pri ktorej sa zrazilo približne 25 áut. Cesta je momentálne neprejazdná, doprava je odklonená do Beladíc a na cestu 1/65 v smer na Nitru.



Premávku na ceste R1 uzavreli aj za deviatym kilometrom v smere od Serede na Trnavu, kde sa zrazilo približne 20 áut. „Cesta je uzavretá od Šoporne a obchádzka je vedená smerom na výjazd Šoporňa. Žiadame vodičov aby sa riadili pokynmi príslušníkov policajného zboru,“ informovalo Krajské riaditeľstvo policajného zboru v Trnave.



Polícia vyzvala vodičov, aby dodržiavali jej pokyny a prispôsobili jazdu stavu a povahe vozovky. Učinila tak v súvislosti s nepriaznivou poveternostnou situáciou, v dôsledku ktorej na väčšine Slovenska dochádza k početným kolíziám.



O mimoriadnu opatrnosť na cestách po celom Slovensku požiadala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru SR Denisa Baloghová. "Pre zlé poveternostné podmienky sa tvoria snehové záveje, miestami je viditeľnosť nielen znížená, ale dokonca nulová. Na viacerých úsekoch ciest bolo pre bezpečnosť potrebné znížiť najvyššiu povolenú rýchlosť, či v dôsledku dopravných nehôd a snehových závejov niektoré cesty úplne uzavrieť," konštatovala.



Polícia apelovala, aby vodiči pri zníženej viditeľnosti použili stretávacie svetlá, prípadne hmlové svetlá, nakoľko je denné svietenie nedostatočné. Podľa policajnej hovorkyne je na cestách maximálny počet policajtov, ktorí riadia premávku a pomáhajú vodičom na cestách.

Vodičov tiež polícia požiadala, aby nepodceňovali vplyv počasia a pripravili sa aj na nepredvídateľné situácie. "Najmä, aby vo zvýšenej miere sledovali situáciu v cestnej premávke, prispôsobili rýchlosť jazdy svojim schopnostiam, stavu a povahe vozovky," doplnila výzvu Baloghová.



Vo vysokohorskom teréne Tatier i Fatier trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, 2. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Pri predpokladanom snežení a silnom vetre však počas dňa stúpne na zvýšený 3. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. TASR o tom informoval Jozef Richnavský zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Počasie dnes spôsobilo problémy aj na horskom priechode Čertovica, kde spadla na cestu lavína. "Ide asi o 5 metrovú lavínu. Cesta je uzavretá do odvolania," uviedol dispečer Banskobystrickej regionálnej správy ciest, závod Banská Bystrica, Ján Chaban s tým, že lavína spadla na strane od Liptovského Mikuláša a nie v smere od Brezna. Horské priechody Donovaly a Šturec sú momentálne prejazdné pre všetku dopravu.



Najviac snehových zrážok sa očakáva na severných náveterných svahoch Tatier. Nový sneh je vplyvom silného vetra previevaný na záveterné, hlavne východné a juhovýchodné svahy. "Výskyt lavín je možný najmä v týchto lokalitách, a to už pri malom dodatočnom zaťažení, obzvlášť na strmých svahoch so sklonom nad 30 stupňov. Možný bude aj výskyt spontánnych lavín a splazov z nového snehu," upozornil Richnavský s tým, že lavínové nebezpečenstvo má stále výrazne lokálny charakter.



Dnes ráno prevládalo na horách zamračené počasie, na mnohých miestach bola silná hmla a slabé až silné sneženie. Silné sneženie sa prejavilo najmä v Malej Fatre, Západných a Vysokých Tatrách. Teplota vzduchu sa pohybovala v rozpätí od -16 vo vyšších polohách do -5 stupňov Celzia na podhorí. Fúkal prevažne čerstvý až silný vietor severozápadných smerov s rýchlosťou do 50 km/h, na hrebeňoch hôr miestami v nárazoch až do 115 km/h. Za posledných 24 hodín pripadlo do desať centimetrov nového snehu, ktorý je vplyvom vetra rozložený veľmi nerovnomerne.