Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Video z kampane Tváre migrácie otvára diskusiu o rasizme vo futbale

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Protagonisti pochádzajú zo západného Balkánu, Latinskej Ameriky aj subsaharskej Afriky. Na Slovensku našli svoj druhý domov a pracovné uplatnenie.

Bratislava 8. februára (TASR) - Platforma rozvojových organizácií – Ambrela pokračuje v osvetovej kampani "Tváre migrácie" druhým videom. Týka sa rasizmu v slovenskom futbale. Protagonisti pochádzajú zo západného Balkánu, Latinskej Ameriky aj subsaharskej Afriky. Na Slovensku našli svoj druhý domov a pracovné uplatnenie. TASR o tom informovala Boba Markovič Balúchová, hovorkyňa platformy.

Práve cez konkrétne životné príbehy sa snaží kampaň ako súčasť projektu Globálne ciele a migrácia rozšíriť povedomie Slovákov o dôvodoch a spôsoboch migrácie optikou medzinárodného rozvoja. Video odpovie napríklad na otázky, ako súvisí slovenský futbal s migráciou, ako tolerantné je Slovensko aj prečo je tolerancia fair-play.

„Pre tých, ktorí by sa po pozretí videa chceli dozvedieť viac o práci Ambrely, sú na február pripravené online diskusie, v ktorých sa zameriame na opísanie príčin spôsobujúcich v nízkopríjmových krajinách hlad, chudobu, domáce nepokoje a následnú migráciu,“ pripomína výkonný tajomník Ambrely Daniel Kaba.

V rámci online diskusie, ktorá sa na facebookovej stránke Ambrely uskutoční vo štvrtok 11. februára, budú zástupcovia jej členských organizácií hovoriť o svojom pôsobení v krajinách zasiahnutých humanitárnou krízou a ovplyvnených nútenou migráciou. „Dostanete šancu porozumieť projektu vzdelávania sýrskych detí v Libanone pod taktovkou organizácie Človek v ohrození, organizácia eRko priblíži, ako môže kolednícka zbierka Dobrá novina zlepšovať životné podmienky núdznych v druhom najchudobnejšom regióne Ugandy a Nadácia Integra zasa predstaví aktuálnu pomoc obyvateľstvu Etiópie, ktoré musí utekať do susedného Sudánu pre prebiehajúci vojenský konflikt v tigrajskej oblasti. Nebude chýbať ani pohľad na tému migrácie od zástupcu Slovenskej agentúry pre medzinárodnú rozvojovú spoluprácu SAMRS, ktorá takéto projekty spolufinancuje," zhrnul Kaba.