Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Videohodiny ministerstva učitelia využívajú

Na snímke žiak 7. ročníka druhého stupňa základnej školy počas dištančnej formy online vzdelávania 15. decembra 2021 v Trebišove. Foto: TASR - Roman Hanc

Na portáli Viki je 581 videí v slovenskom jazyku. Ďalej sa tam podľa rezortu školstva nachádza 20 videí v rusínskom jazyku a 138 videí v maďarskom jazyku.

Bratislava 12. februára (TASR) – Vzdelávacie videohodiny rezortu školstva učitelia využívajú aj v tomto období, keď sa časť žiakov vzdeláva z domu. Pandemická situácia v školách sa oproti predchádzajúcemu týždňu zlepšila a prezenčne sa vzdelávalo necelých 85 percent žiakov. Videá majú podľa rezortu školstva viac ako 150.000 videní, pre TASR to uviedol odbor komunikácie a marketingu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR.

Na portáli Viki je 581 videí v slovenskom jazyku. Ďalej sa tam podľa rezortu školstva nachádza 20 videí v rusínskom jazyku a 138 videí v maďarskom jazyku. "V rámci videí v slovenskom jazyku sú podľa predmetov natočené a zverejnené videá z predmetov slovenský jazyk a literatúra v počte 234, matematika (136) a fyzika (60)," uviedli z rezortu školstva. Nasledujú videohodiny z predmetov chémia (48), dejepis (44), biológia (34), geografia (19) a občianska náuka (šesť). Nahrávky pre nevidiacich zatiaľ k dispozícii nie sú.

S tvorbou videohodín by sa malo pokračovať aj ďalej. "Rezort školstva plánuje natočiť všetky videá (pre šiesty až deviaty ročník, spolu 985) a tiež videá pre prvý až štvrtý ročník," poznamenalo ministerstvo školstva. Každé video má k dispozícii aj pracovný list, ktorý je krátkou rekapituláciou toho, čo učiteľ vo videu povedal, ako i úlohy, ktoré má žiak vypracovať.

Ambíciou projektu je vytvoriť databázu digitálneho učiva, ktoré pomôže žiakom a učiteľom pri uzatvorení škôl. Databázu vytvára ministerstvo školstva spoločne s učiteľmi z praxe.