Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Vidiecky parlament bude diskutovať o vízii aj zlepšení postavenia žien

Ilustračná fotka. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Vidiecky parlament na Slovensku vznikol v roku 2000 ako neformálna platforma vidieckych iniciatív.

Zvolen 3. novembra (TASR) - O vízii atraktívnejšieho slovenského vidieka, zlepšení postavenia žien na vidieku či o modernom konopárstve sa bude diskutovať na XII. Fóre Vidieckeho parlamentu na Slovensku (VIPA SK). Uskutoční sa 4. a 5. novembra v Technickej univerzite vo Zvolene. Témou bude aj nedávno prijatý manifest Európskeho vidieckeho parlamentu.

"Európsky vidiecky parlament vypracoval aj Vidiecky pakt, do ktorého sa zapájame," uviedla pre TASR predsedníčka VIPA SK Mária Behanovská. Súčasťou by mal byť aj nový spôsob tvorby politík, kde je potrebné ukotviť konzultačný mechanizmus participácie zainteresovaných aktérov, podporený personálnymi, technickými a finančnými kapacitami.

"Okrem toho chceme hovoriť aj o vízii atraktívnejšieho slovenského vidieka," pripomenula Bahanovská. V programe je napríklad aj diskusia o zlepšení postavenia žien na vidieku a ich prínos pre rozvoj vidieka, ale aj prednáška o modernom konopárstve ako jednom z katalyzátorov regionálneho rozvoja.

Vidiecky parlament na Slovensku vznikol v roku 2000 ako neformálna platforma vidieckych iniciatív. Jeho poslaním je presadzovanie zvyšovania kvality života na vidieku a podpora vidieckych iniciatív.