Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Od krvavej vraždy Vietnamcov uplynie 20 rokov, vrahovia naďalej sedia

Na archívnej snímke z 22. apríla 1994 z tlačovej besede o zavraždení šiestich Vietnamcov sú fotografie piatich obetí Vietnamcov Foto: TASR/Ramon Leško

Motívom bol lup v rôznych menách vo výške viac ako 1,1 milióna korún.

Bratislava 8. apríla (TASR) - Dvadsať rokov uplynie v utorok 8. apríla od krvavej vraždy šiestich Vietnamcov, ktorá sa odohrala v roku 1994 v sklade na Starej Vajnorskej ceste v Bratislave.

Obaja vrahovia - Viliam Hauser a Róbert Matta si v súčasnosti naďalej odpykávajú doživotný trest odňatia slobody. Pritom lehotu na podanie žiadosti o prípadné podmienečné prepustenie splnia až v roku 2019. Tento incident popri dunajskostredskej poprave desaťčlennej Pápayovej skupiny z marca 1999 ostane natrvalo zapísaný v dejinách slovenskej kriminalistiky ako jeden z najhrôzostrašnejších.

"Je pravdou, že som na tomto prípade nepracoval. Neušiel však mojej pozornosti, vzhľadom na jeho závažnosť a následok, pretože išlo o viacnásobnú lúpežnú vraždu. Bohužiaľ, stáva sa, že niekedy aj v civilizovanej spoločnosti dochádza k takýmto závažným trestným činom. Spoločensky je však veľmi významné, aby boli takéto trestné činy čím najrýchlejšie objasnené a páchatelia postavení pred súd. Tak, ako to bolo aj v tomto prípade," zdôraznil bývalý známy vyšetrovateľ násilných trestných činov a v súčasnosti advokát Peter Vačok.

Masaker Vietnamcov sa odohral 8. apríla 1994 v sklade súkromnej firmy DUK na Starej Vajnorskej ceste v Bratislave. Vtedy 23-ročný Matta a 24-ročný Hauser zavraždili samopalom Škorpión troch dospelých mužov vo veku 35, 35 a 34 rokov, dve ženy vo veku 32 a 33 rokov, z ktorých jedna bola tehotná, a udusili osemmesačné dieťa. Usmrtené obete našla žena, ktorá rodine vypomáhala pri opatere dieťaťa.

Smrtiaca zbraň páchateľov
Foto: TASR/Ramon Leško


Motívom bol lup v rôznych menách vo výške viac ako 1,1 milióna korún. Konkrétne dvojica vrahov ulúpila 150.000 Sk, 4000 DEM, 29.712 USD a 30.000 ATS, čím získala najmenej 1,137.953 Sk. Potom ušli do Nemecka. Keď sa o niekoľko dní vrátili a znovu chceli odísť do zahraničia, polícia ich zadržala na hraničnom priechode v Petržalke. V spolupráci s Interpolom Policajný zbor SR zaistil aj časť ukradnutých peňazí.

Súdne pojednávanie sa začalo pred vtedajším bratislavským Mestským súdom 15. mája 1995, na úvod ho prerušil anonym, ktorý oznámil, že v bratislavskom Justičnom paláci je bomba. O deväť dní neskôr súd vyhlásil rozsudok - doživotné tresty odňatia slobody.

Predseda senátu JUDr. Juraj Kliment vtedy rozsudok zdôvodnil tým, že tento trestný čin spáchali obžalovaní po predchádzajúcej príprave brutálnym a zavrhnutiahodným spôsobom, nedá sa ničím napraviť a oprávnene pobúril verejnosť. Pre spoločnosť bol stupeň jeho nebezpečnosti veľmi vysoký, preto si pred páchateľmi vyžaduje účinnú ochranu. Napriek mladému veku vrahov nebola nádej, že by ich bolo možné napraviť trestom odňatia slobody od 15 až do 25 rokov.

Následne 16. februára 1996 senát Najvyššieho súdu SR uznesením zamietol odvolania Mattu a Hausera voči rozsudku Mestského súdu v Bratislave. Najvyšší súd v uznesení uviedol, že odvolanie oboch páchateľov nie je odôvodnené, pretože prvostupňový súd objektívne zvážil všetky dôkazy. Pri vynesení rozsudku vychádzal okrem iného z posudkov znalcov, podľa ktorých ani u jedného z vrahov nemožno predpokladať dlhoročným trestom odňatia slobody resocializáciu.

Minulý rok vo februári Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) zase rozhodol, že Slovenská republika zaplatí viac ako 5000 eur Hauserovi za to, že súdy za osem rokov nerozhodli o jeho žalobe o náhradu škody. "Namietané konanie o náhradu škody trvá už viac ako osem rokov na dvoch stupňoch konania, čo súd posúdil ako neprimerané," informoval vtedy rezort spravodlivosti SR. Hauserovi tým bolo porušené právo na prerokovanie veci v primeranej lehote podľa Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd a ESĽP mu priznal náhradu nemajetkovej ujmy vo výške 5200 eur a 50 eur ako náhradu trov.

Hauser podal v roku 2004 na Okresný súd Bratislava I žalobu o náhradu škody, ktorá mu údajne vznikla pre nedbalý výkon obhajoby jeho právneho zástupcu. Ďalšie štyri roky mu súd postupne ustanovoval štyroch právnych zástupcov, tí ho však z rôznych dôvodov odmietli zastupovať, informovalo minulý rok ministerstvo. Hauser sa potom so sťažnosťou pre prieťahy obrátil na Ústavný súd SR, avšak neuspel.

TASR prináša výberovú chronológiu udalostí kauzy spáchania viacnásobného trestného činu vraždy šiestich Vietnamcov a nedovoleného ozbrojovania.

8. - 9. apríla 1994 - V Bratislave na ulici Stará Vajnorská č.12 v objekte prenajatého skladu, ktorý používali súkromní podnikatelia z Vietnamu na obchodnú činnosť, bolo nájdených šesť usmrtených osôb. Obeťami boli traja muži, dve ženy (jedna bola v piatom mesiaci tehotenstva) a jedno maloleté dieťa. Usmrtené obete našla žena, ktorá rodine vypomáhala pri opatere dieťaťa.

19. apríla 1994 - Zadržali na hraničnom priechode Bratislava-Petržalka Róberta Mattu (1971) a Viliama Hausera (1970), obaja boli z Bratislavy, pri pokuse vycestovať cez Rakúsko do Nemecka Obaja boli podozriví zo spáchania vrážd šiestich Vietnamcov.

4. novembra 1994 - Prípad usmrtenia šiestich občanov Vietnamskej socialistickej republiky v Bratislave ukončil vyšetrovateľ Mestského úradu vyšetrovania. Zároveň podal návrh na obžalobu.

21. novembra 1994 - Na Mestský súd v Bratislave podal prokurátor obžalobu na Róberta Mattu a Viliama Hausera z Bratislavy, v ktorej ich vinil zo spáchania trestného činu viacnásobnej vraždy, krádeže a nedovoleného ozbrojovania.

15. mája 1995 - Na bratislavskom Mestskom súde sa začalo hlavné pojednávanie s Róbertom Mattom a Viliamom Hauserom.

24. mája 1995 - Na výnimočné doživotné tresty odňatia slobody odsúdil senát bratislavského Mestského súdu Róberta Mattu a Viliama Hausera z Bratislavy, ktorých uznal vinnými zo spáchania viacnásobného trestného činu vraždy a nedovoleného ozbrojovania. Predseda senátu JUDr. Juraj Kliment rozsudok zdôvodnil tým, že tento trestný čin spáchali obžalovaní po predchádzajúcej príprave brutálnym a zavrhnutiahodným spôsobom, nedá sa ničím napraviť a oprávnene pobúril verejnosť.

16. februára 1996 - Senát Najvyššieho súdu (NS) SR uznesením zamietol odvolania Róberta Mattu a Viliama Hausera, ktorých Mestský súd v Bratislave 24. mája 1995 odsúdil na doživotné tresty odňatia slobody.

5. februára 2013 - Slovenská republika zaplatí viac ako 5000 eur masovému vrahovi Viliamovi Hauserovi za to, že súdy za osem rokov nerozhodli o jeho žalobe o náhradu škody. Rozhodol o tom Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP). Hauserovi tým bolo porušené právo na prerokovanie veci v primeranej lehote podľa Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd a ESĽP mu priznal náhradu nemajetkovej ujmy vo výške 5200 eur a 50 eur ako náhradu trov. Hauser podal v roku 2004 na Okresný súd Bratislava I žalobu o náhradu škody, ktorá mu údajne vznikla pre nedbalý výkon obhajoby jeho právneho zástupcu. Ďalšie štyri roky mu súd postupne ustanovoval štyroch právnych zástupcov, tí ho však z rôznych dôvodov odmietli zastupovať. Hauser sa potom so sťažnosťou pre prieťahy obrátil na Ústavný súd SR, avšak neuspel.