Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Víkend zatvorených hraníc pripomenie totalitný režim i jeho obete

Na archívnej snímke vojaci útvaru veliteľstva pohraničnej stráže Bratislava 11. decembra 1989 odstraňujú ženijno-technické zátarasy v hraničnom pásme pri Devíne. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Program podujatia sa uskutoční na viacerých miestach v Bratislave.

Bratislava 7. novembra (TASR) - Pripomenúť totalitnú atmosféru na hraniciach a zaspomínať si na obete komunistického režimu v bývalom Československu i železnej opony, ktoré cesta za slobodou stála život, je cieľom podujatia Víkend zatvorených hraníc (12. - 13. 11.). Pri tejto príležitosti sa siedmykrát na Cyklomoste slobody v bratislavskej Devínskej Novej Vsi symbolicky zatvoria hranice medzi Slovenskom a Rakúskom. Pripravené sú tiež viaceré podujatia.

"Unikátnosť bývalej štátnej hranice medzi Slovenskom a Rakúskom podčiarknu aktivity, ktoré prinesú informácie o železnej opone. Tá nebola len deliacou čiarou dvoch kultúr - Východu a Západu, ale aj fyzickou prekážkou slobody," podotýka Lucia Forman, hovorkyňa Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) ako jedného z organizátorov podujatia.

Program podujatia sa uskutoční na viacerých miestach v Bratislave. V sobotu je napríklad pripravená prehliadka železnej opony dobovým autobusom, branné cvičenie či workshop o železnej opone pre deti a rodičov. Chýbať nebude ani výstava Králové Šumavy, projekcia dokumentárneho cyklu Môj emigrant či divadelné predstavenie.

Nedeľný program pod Cyklomostom slobody bude venovaný spomienke na 42 doposiaľ zdokumentovaných obetí na slovenskom úseku železnej opony. V podaní študentov konzervatória odznejú skladby Nežnej revolúcie, návštevníci si tiež budú môcť vyskúšať branné cvičenie, ktoré bolo súčasťou života pred rokom 1989. Záver podujatia bude patriť čítaniu mien obetí a kladeniu sviečok k pamätníku.

"Hlavným hosťom bude Josef Hlavatý z Českej republiky, ktorému sa v roku 1988 podarilo spolu s trojročným synom utiecť cez železnú oponu podomácky vyrobeným rogalom," doplnila Forman. Vyhlásená bude tiež literárna súťaž pre školy pri príležitosti 55. výročia od invázie okupačných síl Varšavskej zmluvy na územie ČSSR v roku 1968 a 30. výročia vzniku SR v roku 1993.

Podujatie, ktoré je súčasťou Festivalu slobody, organizuje BSK v spolupráci s Ústavom pamäti národa, občianskym združením (OZ) V Lepších časoch, mestskou časťou Devínska Nová Ves a Novou Cvernovkou.