Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Vincent van Gogh si odrezal časť ucha, narodil sa Marián Geišberg

Foto: Teraz.sk/TASR

Tajomnej kultúre Oceánie sa zasa venoval VIKTOR KRUPA slovenský orientalista, ale aj jazykovedec či prekladateľ, ktorý sa narodil pred 85 rokmi.

Bratislava 23. decembra (TASR) - Rímsky nápis na hradnej skale pod Trenčianskym hradom pochádza z roku 179 a patrí k písomným zmienkam, ktoré potvrdzujú pobyt Rimanov v strednej Európe. Pred 115 rokmi 23. decembra 1906 sa narodil ŠTEFAN POZDIŠOVSKÝ, ktorý preložil tento nápis, odkazujúci na víťazstva Rimanov nad germánskymi Kvádmi.



V ten istý deň, ale v roku 1790, sa narodil aj francúzsky orientalista JEAN-FRANCOIS CHAMPOLLION, ktorý ako prvý rozlúštil egyptské hieroglyfy pomocou Rosettskej dosky.



So starovekým Egyptom súvisí aj ďalšie narodenie, keďže 23. decembra 1810 prišiel na svet nemecký jazykovedec a archeológ KARL RICHARD LEPSIUS, priekopník nemeckej egyptológie.



Tajomnej kultúre Oceánie sa zasa venoval VIKTOR KRUPA slovenský orientalista, ale aj jazykovedec či prekladateľ, ktorý sa narodil pred 85 rokmi.



V predvečer Štedrého dňa, 23. decembra 1888, si holandský maliar Vincent van Gogh po hádke s francúzskym maliarom Paulom Gauguinom britvou odrezal časť ľavého ucha.

Projekcie vybraných diel slávneho holandského maliara Vincenta Van Gogha, foto z archívu.
Foto: TASR/AP


Pred 107 rokmi sa narodil, hudobný skladateľ DEZIDER KARDOŠ, zakladateľ a významný predstaviteľ slovenského symfonizmu. Pôsobil aj na poste riaditeľa Slovenskej filharmónie.



Slovenská operná diva EDITA GRUBEROVÁ, dlhoročná členka Viedenskej štátnej opery, by mala 75 rokov.

Na archívnej snímke sopranistka Edita Gruberová.
Foto: TASR - Miroslava Cibulková


Poľská filmová herečka MAJA KOMOROWSKA, ktorá účinkovala vo viacerých filmoch režiséra Krzysztofa Zanussiho, má 84 rokov.


Svoje 88. narodeniny oslávi bývalý japonský cisár AKIHITO, ktorého na tróne 1. mája 2019 vystriedal jeho syn Naruhito.

Cisár Akihito, archívna snímka.
Foto: TASR/AP


O desať rokov mladšia je švédska kráľovná SILVIA, manželka švédskeho kráľa Karla XVI. Gustava.



Vedci z Bellových laboratórií v USA predstavili pred 74 rokmi prvý tranzistor. Revolučná súčiastka sa stala základným stavebným prvkom dnešného digitálneho sveta.



Slovinci si 23. decembra 1990 v referende si odhlasovali odtrhnutie od bývalej Juhoslávie.



Cyklista JURAJ SAGAN, starší brat trojnásobného majstra sveta Petra Sagana, má 33 rokov.



EDDIE VEDDER, líder kultovej americkej kapely Pearl Jam, oslávi svoje 57. narodeniny.

Spevák skupiny Pearl Jam Eddie Vedder.
Foto: TASR/AP


Španielsky futbalový tréner VICENTE DEL BOSQUE GONZÁLEZ, ktorý priviedol španielsky národný tím k titulu majstra sveta aj majstra Európy a s Realom Madrid vyhral dvakrát Ligu majstrov, má 71 rokov.



Meniny majú Nadeždy, ktorých meno má ruský pôvod a jeho význam je "nádej".



Výraznou a nezabudnuteľnou postavou slovenského divadla i filmu bol herec, pesničkár a spisovateľ MARIÁN GEIŠBERG známy napríklad z filmov Mesto Anatol, Muzika, či Revival. Narodil sa pred 68 rokmi.