Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Vírusová nálož covidu v odpadových vodách stúpla v šiestich krajoch

Ilustračná snímka. Foto: TASR Oliver Ondráš

V 36. kalendárnom týždni sa vyšetrilo 54 vzoriek.

Bratislava 28. septembra (TASR) - Vírusová nálož nového koronavírusu v odpadových vodách v 36. kalendárnom týždni mierne stúpla v Bratislavskom, Banskobystrickom, Trnavskom, Nitrianskom, Prešovskom a Košickom kraji. Vyplýva to z výsledkov monitoringu odpadových vôd, ktoré na webe zverejnil Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Počas spomínaného obdobia sa vyšetrilo 54 vzoriek. "Vo všetkých bola zistená prítomnosť vírusu SARS-CoV-2, z toho v 41 vzorkách došlo k vzostupu počtu kópií RNA SARS-CoV-2, v ostatných 13 vzorkách ostal počet kópií nezmenený alebo došlo k jeho poklesu," ozrejmil úrad. Analýza prítomnosti vírusu SARS-CoV-2 v odpadových vodách na Slovensku podľa neho zodpovedá epidemiologickej situácii.

Prítomnosť nového koronavírusu v odpadových vodách sa na týždennej báze monitoruje od mája 2021. Od januára sa monitoring rozšíril na viaceré okresy, v rámci Slovenska sa doposiaľ zapojilo 62 čistiarní odpadových vôd.

ÚVZ priblížil, že do 36. kalendárneho týždňa sa celkovo vyšetrilo 2127 vzoriek kvalitatívnou a kvantitatívnou metódou. "Z nich bolo pozitívnych alebo s hraničnými hodnotami 2094 (98,45 percenta) vzoriek," dodal.