Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Vírusová nálož koronavírusu v odpadových vodách stúpla v 7 krajoch

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Počas spomínaného obdobia sa vyšetrilo 16 vzoriek.

Bratislava 18. októbra (TASR) - Vírusová nálož nového koronavírusu v odpadových vodách v 39. kalendárnom týždni mierne stúpla v Bratislavskom, Trnavskom, Trenčianskom, Nitrianskom, Žilinskom, Banskobystrickom a Prešovskom kraji. Vyplýva to z výsledkov monitoringu odpadových vôd, ktoré na webe zverejnil Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Počas spomínaného obdobia sa vyšetrilo 16 vzoriek. "V 39. KT 2023 bolo vyšetrených spolu 16 vzoriek. V deviatich vzorkách (56,25 percenta) došlo k miernemu vzostupu počtu kópií RNA SARS-CoV-2, v ostatných siedmich vzorkách ostal počet kópií nezmenený alebo došlo k jeho poklesu," priblížil úrad.

Prítomnosť nového koronavírusu v odpadových vodách sa na týždennej báze monitoruje od mája 2021. Od začiatku vlaňajška sa monitoring rozšíril na viaceré okresy, v rámci Slovenska sa doposiaľ zapojilo 62 čistiarní odpadových vôd. Pre zlepšenú epidemiologickú situáciu sa od 19. júna pristúpilo k redukcii odberov a vyšetrovania vzoriek odpadových vôd.

ÚVZ priblížil, že do 39. kalendárneho týždňa sa celkovo vyšetrilo 4544 vzoriek kvalitatívnou a kvantitatívnou metódou. "Z nich bolo pozitívnych alebo s hraničnými hodnotami 4427 (97,43 percenta) vzoriek," dodal.