Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Slovensko

Viskupič: Dobiehať regióny rozvinutých európskych štátov sa nám nedarí

Na snímke súčasný predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Najväčšia výzva, ktorá podľa Viskupiča čaká Slovensko, je, aby eurofondy začali mať dosah na slovenskú ekonomiku.

Bratislava 21. mája (TASR) - Dobiehať regióny rozvinutých európskych štátov sa Slovensku dlhodobo nedarí. Konštatoval to predseda Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) Jozef Viskupič v súvislosti s utorkovou konferenciou SK8 - Z Európy do regiónov. Potrebu odstraňovať regionálne rozdiely vidí aj v rámci Slovenska.

Najväčšia výzva, ktorá podľa Viskupiča čaká Slovensko, je, aby eurofondy začali mať dosah na slovenskú ekonomiku. "Pred nami je najväčšia výzva, aby štrukturálne fondy začali meniť štruktúru našej ekonomiky aj našich jednotlivých sektorálnych politík spôsobom, že bude generovať vyšší hrubý domáci produkt. To sa nám za ostatné programové obdobia nepodarilo," uviedol Viskupič.

Upozornil, že "nožnice regionálnych rozdielov" sa rozširujú. "Chyba sa deje v tom, že peniaze prichádzajú, len sú uplatňované nie do investícií, ale do takpovediac programov, za ktoré sanujú štát na jeho bežnú prevádzku," vysvetlil predseda TTSK. Pripomenul, že regióny nemôžu byť odkázané na tzv. dopytovo-orientované schémy, keď ministerstvá určujú regiónom, ktoré projekty sú pre nich potrebné.