Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Slovensko

V čele eurokandidátky OĽaNO je Jozef Viskupič

Jozef Viskupič Foto: TASR/Štefan Puškáš

Slováci si svojich 13 europoslancov zvolia v sobotu 24. mája.

Bratislava 18. marca (TASR) - Jozefovi Viskupičovi budú na čele kandidačnej listiny OĽaNO pre májové eurovoľby sekundovať občianska aktivistka Viera Dubačová a prepustený košický učiteľ Oto Žarnay. Oznámili to dnes na tlačovej konferencii v Národnej rade SR.

Na ďalších miestach 13-člennej kandidátky sú aj poslanec NR SR Branislav Škripek, publicistka Mária Raučinová, prezident Asociácie malých podnikov Vladimír Sirotka, špecialista na vzdelávanie Rómov Stano Daniel, divadelný režisér Jakub Nvota i otec 11 detí Stanislav Trnovec.

"V rovnakom duchu, ako sme skladali kandidátku do parlamentných volieb, že sme v prvom rade pozerali na to, aby to boli ľudia so svojím vlastným srdcom, vlastným rozumom a vlastným svedomím, tak isto sme pozerali aj v tejto kandidátke," povedal šéf hnutia Igor Matovič. Ako uviedol, ich vstupenka na kandidátku nebolo členstvo v nejakej politickej strane alebo hnutí. "Ich vstupenka je ich vlastný život," dodal.



Slováci si svojich 13 europoslancov zvolia v sobotu 24. mája. Voliť môžu občania, ktorí majú najmenej 18 rokov, hlasovanie je dobrovoľné. V máji pôjde o historicky tretie eurovoľby na území SR. V posledných, v roku 2009, dosiahla volebná účasť na Slovensku 19,64 percenta, čo bolo najmenej v celej EÚ. Na voľbách sa zúčastnilo 16 politických strán, zvíťazil Smer-SD, ktorý má v EP päť poslancov z celkovo 13 slovenských.

Farby Slovenska v súčasnom EP obhajujú 13 poslanci - Monika Flašíková Beňová, Monika Smolková, Katarína Neveďalová, Boris Zala a Vladimír Maňka (všetci Smer-SD), Eduard Kukan a Peter Šťastný (obidvaja SDKÚ-DS), Anna Záborská a Miroslav Mikolášik (obaja KDH), Edit Bauer a Alajos Mészáros (obidvaja SMK), Jaroslav Paška (SNS) a Sergej Kozlík (ĽS-HZDS).