Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Visolajský dúfa, že Čaputová ešte dnes podpíše zvýšenie platov lekárov

Na snímke predseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský prichádza na rokovanie na Ministerstve zdravotníctva SR v Bratislave v utorok 22. novembra 2022. Foto: TASR - Dano Veselský

Poslanci v stredu schválili zvýšenie platov lekárov. Zároveň prijali i pozmeňujúci návrh, ktorým sa zmení doba odmeňovania za odpracované roky praxe aj ostatným zdravotníkom.

Bratislava 30. novembra (TASR) - Šéf Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský verí, že prezidentka Zuzana Čaputová podpíše ešte počas stredy legislatívu, ktorá má priniesť vyššie platy lekárom aj zmeny v odmeňovaní zdravotníkov. Zákon definitívne odhlasovali poslanci Národnej rady (NR) SR.

"Aj po včerajšom prejave, kde prezidentka podporila zmeny, aj čo sa týka vzdelávania lekárov, tie nevyhnutné zmeny, tak ako to ona pomenovala, verím, že získame jej podpis," povedal Visolajský po hlasovaní. "Len čo sa podpíše memorandum, spracujeme to, zajtra nastupujeme všetci do práce," doplnil podpredseda LOZ Miroslav Mendel.

Odborárov podľa Visolajského teší, že sa po tlaku lekárov dosiahlo zvýšenie miezd aj pre všetky ostatné zdravotnícke profesie v nemocniciach. "Dnes poslanci odhlasovali aj to, čo sme vydobyli, aby sa uznávalo 30 rokov praxe, bude to tak pre všetkých zdravotníkov," priblížil.

Poslanci v stredu schválili zvýšenie platov lekárov. Zároveň prijali i pozmeňujúci návrh, ktorým sa zmení doba odmeňovania za odpracované roky praxe aj ostatným zdravotníkom. Predĺži sa z 20 na 30 rokov. Plénum odsúhlasilo i zmeny z výborov týkajúce sa vzdelávania zdravotníkov.