Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Visolajský: Lekári trvajú na požiadavkách, sú odhodlaní dať výpovede

Na archívnej snímke predseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský. Foto: TASR - Pavol Zachar

Visolajský zdôraznil, že problém nedostatku zdravotníkov je už citeľný aj pre občanov.

Bratislava 15. júla (TASR) - Lekári naďalej trvajú na svojich požiadavkách, sú za ne odhodlaní podať výpovede. V súvislosti s rokovaniami o mzdách zdravotníkov na to pre TASR upozornil šéf Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský.

"Situácia v našom zdravotníctve je taká vážna, že lekári sú odhodlaní za tieto požiadavky podať výpovede. Inú možnosť nám, žiaľ, politici nedávajú. Na tomto našom postoji sa nič nezmenilo, keďže stále nevidíme reálne kroky vlády pre zlepšenie nášho zdravotníctva," skonštatoval.

Visolajský zdôraznil, že problém nedostatku zdravotníkov je už citeľný aj pre občanov. "Želali by sme si, aby vláda konala čím skôr, a aby sme v riešeniach nestrácali čas zbytočnými prestojmi. Práve preto, aby sme donútili vládu konať, nemocniční lekári vyhlásili štrajkovú pohotovosť a výpoveďami tlačia na vládu, aby konečne zdravotníctvo riešila," priblížil.

Pripomenul, že lekári majú osem návrhov a požiadaviek, ktoré považujú za nevyhnutné na zlepšenie stavu nemocníc na Slovensku. Týkajú sa podľa neho reformy vzdelávania mladých lekárov, podpory lekárskych fakúlt, poriadku vo financovaní nemocníc či zabezpečenia nemocničných oddelení adekvátnym počtom personálu. Požadujú tiež navýšenie platov sestier a priblíženie sa miezd lekárov slovenských nemocníc situácii v okolitých krajinách ako Česko, Maďarsko či Poľsko. Diskutovalo sa o nich podľa neho aj na štvrtkovom (14. 7.) rokovaní na úrade vlády.

Visolajský na kritiku zdravotníckych organizácií, ktoré na stretnutie neprizvali, reagoval, že rokovania o mzdách sú úlohou práce odborových organizácií, nie komôr. "Témou rokovaní boli mzdy nemocničných lekárov a sestier, preto predstavitelia vlády rokovali s odborovými organizáciami, ktoré na to majú mandát," dodal.

O platoch zdravotníkov sa vo štvrtok rokovalo na úrade vlády, premiér Eduard Heger (OĽANO) po stretnutí oznámil, že na konkrétnom návrhu zvýšenia miezd sa nedohodli. Rokovania budú pokračovať 9. augusta. LOZ a Odborové združenie sestier a pôrodných asistentiek, ktoré sa na rokovaní zúčastnili, ho ohodnotili pozitívne.

Návrh zvýšenia platov mali pôvodne predstaviť koncom júna, avizovali to minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) a minister financií Igor Matovič (OĽANO).