Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Visolajský: Ministerstvo má ponúknuť zvyšovanie platov do konca týždňa

Na archívnej snímke predseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský. Foto: TASR - Pavol Zachar

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) pôvodne avizoval, že platy zdravotníkov by sa mohli vyriešiť do konca júna.

Bratislava 4. júla (TASR) - Ponuku na zvyšovanie platov má Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR lekárom predložiť do konca týždňa. Pre TASR to uviedol šéf Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský. Následne majú s rezortom o návrhu rokovať.

"Aktuálne sme dostali prísľub, že ponuku nám predložia koncom tohto týždňa. Následne sa máme stretnúť a o návrhu rokovať," uviedol šéf odborárov.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) pôvodne avizoval, že platy zdravotníkov by sa mohli vyriešiť do konca júna. Do stanoveného termínu to chcel stihnúť aj minister financií Igor Matovič (OĽANO). "LOZ žiadnu oficiálnu ponuku od vlády, čo sa týka miezd, dodnes nedostalo. Oficiálna ponuka vlády nie je ani pre sestry," podotkol Visolajský.

V súvislosti s platmi zdravotníkov sa s Lengvarským v piatok (1. 7.) stretla aj prezidentka Zuzana Čaputová. Minister ju podľa jej slov ubezpečil, že na rokovacom stole už leží realistický plán so scenármi zvýšenia miezd.

Visolajský pripomenul, že ak vláda nezačne konať, lekári sú pripravení podať výpovede. "Okrem miezd lekári majú ďalších sedem požiadaviek, v ktorých zatiaľ nie je praktický posun," ozrejmil pre TASR. Hlava štátu vníma hrozbu hromadného odchodu lekárov ako vážne varovanie.

Ochotu podať výpoveď v polovici júna deklarovalo približne 3000 lekárov z nemocníc. Štrajkovú pohotovosť ako reakciu na situáciu v zdravotníctve vyhlásili odborári v apríli, majú osem návrhov a požiadaviek, ktoré považujú za nevyhnutné na zlepšenie stavu nemocníc na Slovensku.