Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Visolajský žiada prezidentku o stretnutie ohľadom reformy nemocníc

Na archívnej snímke Peter Visolajský. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Reformu nemocníc schválila Národná rada SR v utorok (14. 12.). Zmeny by mali ľudia pocítiť v nemocniciach v roku 2024.

Bratislava 15. decembra (TASR) - Predseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský v liste požiadal prezidentku SR Zuzanu Čaputovú o stretnutie k parlamentom schválenej reforme nemocníc. Zároveň ju informoval o zásadných pripomienkach k schválenej zdravotníckej reforme. Verí, že hlava štátu zákon nepodpíše a vráti ho na prerokovanie do Národnej rady SR. TASR o tom informovalo LOZ.

"Prezidentka Zuzana Čaputová pred časom verejne vyjadrila svoju podporu lekárom a ostatným zdravotníckym pracovníkom. Pevne veríme, že svojím hlbokým a citlivým vnímaním problémov slovenského zdravotníctva jeho stav nezhorší, zohľadní naše zásadné pripomienky k schválenej zdravotníckej reforme, zákon nepodpíše a vráti ho tak naspäť na prerokovanie do Národnej rady SR," zdôvodnilo LOZ.

Reformu nemocníc schválila Národná rada SR v utorok (14. 12.). Zmeny by mali ľudia pocítiť v nemocniciach v roku 2024. Rozdeliť sa majú do viacerých úrovní, čím vznikne optimalizovaná sieť nemocníc. Podmienky pre jej tvorbu majú byť geografická dostupnosť, počet poistencov v spádovom území nemocnice a minimálny počet lôžok. Zavedie sa i nový spôsob definovania minimálnej siete poskytovateľov všeobecnej ambulantnej starostlivosti pre dospelých, deti i dorast.