Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Analytik: ÚDZS sa začal zaoberať obšírnejšou politickou agendou

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Michal Svítok

Vlachynský podotkol, že pre poistenca je kľúčové to, v akom množstve a v akej kvalite má nakúpenú zdravotnú starostlivosť.

Bratislava 10. mája (TASR) - Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) sa podľa analytika INESS Martina Vlachynského začal zaoberať čoraz obšírnejšou politickou agendou namiesto zamerania sa na dohľad nad kvalitou zdravotnej starostlivosti. "V krátkom období sme tu mali zákaz zisku, aktuálne otvárajú tému krížového vlastníctva aj starú tému prevodu poisteneckého kmeňa Dôvery," skonštatoval pre TASR.

Podotkol, že pre poistenca je kľúčové to, v akom množstve a v akej kvalite má nakúpenú zdravotnú starostlivosť. "Na túto úlohu bol ÚDZS stvorený. Ak súčasný stav vlastníctva porušuje platné zákony, je to úloha pre protimonopolný úrad, prípadne pre súdy. Zo zverejneného mám však pocit, že ÚDZS sa pokúša túto agendu vyrobiť na zelenej lúke," reagoval na nedávno zverejnenú správu o činnosti úradu za rok 2021.

V rámci nej ÚDZS okrem iného hovorí, že jedným z kľúčových faktorov na obnovu systému zdravotníctva je analýza zákazu krížového vlastníctva. Poukazuje pri tom na to, že v roku 2003 sa pri reforme zdravotníctva tento zákaz opomenul, čoho výsledkom je dominancia investičnej skupiny Penta v systéme, ktorá nemá v Európe obdobu. Upozorňuje aj na fungovanie jej zdravotnej poisťovne Dôvera.

Vlachynský ozrejmil, že ekonómia sa na krížové vlastníctvo pozerá z dvoch protichodných hľadísk. "Integrácia má na jednej strane výhody - ak sú v jednej reťazi integrované poisťovne a poskytovatelia, vedia v rámci jednotného reťazca napríklad lepšie manažovať pacienta. Nevýhodou môže byť dominantné postavenie." Dodal, že ak má niekto z tohto obavy, v prvom rade by sa mal s obavami pozerať na štát, "ktorý krížovo vlastní najväčšiu poisťovňu, veľkú časť poskytovateľov a je zároveň sám sebe regulátorom. Preto ak má niekto problém s krížovým vlastníctvom, mal by začať s jeho rozoberaním na úrovni štátu," ozrejmil Vlachynský.