Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Vláda: Ambulantné pohotovosti budú dostávať viac peňazí

Na snímke zľava minister financií SR Michal Horváth, predseda vlády SR Ľudovít Ódor a podpredsedníčka vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti SR a využívanie eurofondov Lívia Vašáková počas 2. rokovania vlády SR v Bratislave 23. mája 2023. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Výška paušálnej úhrady za poskytovanie zdravotnej starostlivosti v ambulancii pevnej ambulantnej pohotovostnej služby sa tak od 1. júna zvýši z 10.303 na 12.442 eur.

Bratislava 31. mája (TASR) - Ambulancie pohotovostných služieb budú od zdravotných poisťovní dostávať vyšší mesačný paušál. Dôvodom sú ich zvýšené náklady. Vyplýva to z nariadenia vlády, ktoré mení výšku úhrad za poskytovanie zubnolekárskej pohotovostnej služby a ambulantnej pohotovostnej služby. Kabinet ho schválil na stredajšom rokovaní.

Výška paušálnej úhrady za poskytovanie zdravotnej starostlivosti v ambulancii pevnej ambulantnej pohotovostnej služby sa tak od 1. júna zvýši z 10.303 na 12.442 eur. Počas prechodného obdobia, do konca roka, bude výška úhrady 13.897 eur.

Navrhovanú právnu úpravu ministerstvo pripravilo v reakcii na zvýšené ekonomicky oprávnené náklady ambulancií. Jej cieľom je upraviť výšky úhrad tak, aby sa zabezpečilo ich primerané finančné krytie, aby ambulancie mohli plniť svoju funkciu v požadovanej kvalite a na adekvátnej úrovni.