Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Vláda bude rokovať o eurofondoch,hornej Nitre i zmluve s Azerbajdžanom

Na snímke zľava minister financií SR Michal Horváth, predseda vlády SR Ľudovít Ódor a podpredsedníčka vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti SR a využívanie eurofondov Lívia Vašáková počas 2. rokovania vlády SR v Bratislave 23. mája 2023. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Ministri vlády odborníkov si tiež vypočujú ústnu informáciu o aktuálnom čerpaní Európskych investičných a štrukturálnych fondov a implementácii Plánu obnovy a odolnosti SR.

Bratislava 31. mája (TASR) – Kabinet premiéra Ľudovíta Ódora má v stredu prerokovať aktualizáciu akčného plánu transformácie uhoľného regiónu horná Nitra, zmluvu o zabránení dvojitého zdanenia s Azerbajdžanskou republikou, ale napríklad aj informáciu o smerniciach EÚ, ktoré Slovensko nestihlo prevziať do svojej legislatívy. Ministri vlády odborníkov si tiež vypočujú ústnu informáciu o aktuálnom čerpaní Európskych investičných a štrukturálnych fondov a implementácii Plánu obnovy a odolnosti SR.

Vládny kabinet sa bude zaoberať aj systémom riadenia druhého Programu švajčiarsko-slovenskej spolupráce. Hlavným cieľom materiálu je určiť základné, rámcové povinnosti a zodpovednosť subjektov zapojených do riadenia a kontroly druhého Programu švajčiarsko-slovenskej spolupráce, vrátane financovania a finančného riadenia. Návrh pochádza z dielne Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR.

Dôležitým prvkom aktualizácie akčného plánu transformácie uhoľného regiónu horná Nitra, rovnako z dielne MIRRI, je schválenie Programu Slovensko na roky 2021 až 2027, vrátane Plánu spravodlivej transformácie územia. Aktualizovaný bol okrem iného napríklad aj zásobník projektových zámerov.

Ďalším z bodov rokovania bude schválenie návrhu zmluvy o zabránení dvojitého zdanenia a zabránení daňovým únikom v oblasti daní z príjmov aj s Azerbajdžanskou republikou. Vzhľadom na to, že ide o medzinárodnú zmluvu, musí prezidentka Zuzana Čaputová splnomocniť predsedu vlády Ľudovíta Ódora a alternatívne ďalších štátnych úradníkov k jej podpisu. Zmluvu ešte musí odobriť aj parlament.

Kabinet dostane informáciu aj o smerniciach EÚ, ktoré Slovenská republika neprebrala do svojho právneho poriadku s transpozičnou lehotou ešte v roku 2021. Vyplýva to z materiálu o transpozičnom deficite a harmonograme jeho odstránenia z dielne podpredsedníčky vlády pre Plán obnovy a odolnosti a využívanie eurofondov.

Na programe rokovania budú aj personálne zmeny. Kabinet bude rokovať o odvolaní a vymenovaní generálnej tajomníčky služobného úradu Ministerstva životného prostredia Slovenskej republiky, ale aj o vymenovaní novej štátnej tajomníčky Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR.