Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Vláda by sa mala zaoberať pandemickými opatreniami

Na snímke sprava minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽaNO), predseda vlády SR Eduard Heger (OĽaNO), podpredseda vlády a minister financií SR Igor Matovič počas rokovania vlády SR v Bratislave. Foto: TASR – Jaroslav Novák

Viaceré materiály predložil na rokovanie vlády rezort obrany. Vládny kabinet sa bude zaoberať aj koncepciou prípravy obyvateľstva na obranu štátu.

Bratislava 16. novembra (TASR) - Vládny kabinet by sa mal zaoberať zmenou COVID automatu. Zmenu opatrení na utorkovom zasadnutí avizoval cez víkend minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO). Okrem iného by mali upravovať podmienky vstupu do reštaurácií či hotelov v čiernych okresoch. Návrh zmeny COVID automatu zatiaľ nie je zverejnený.

Viaceré materiály predložil na rokovanie vlády rezort obrany. Vládny kabinet sa bude zaoberať aj koncepciou prípravy obyvateľstva na obranu štátu. Jej prijatie a realizáciu zdôvodňuje ministerstvo obrany naliehavosťou systémového riešenia a aj aktuálnym vývojom bezpečnostného prostredia. Spolupráca štátu s obyvateľmi v oblasti obrany môže podľa rezortu byť potenciálom na zvyšovanie účinnosti a efektívnosti ochrany záujmov a obyvateľov SR pred súčasnými bezpečnostnými hrozbami. Zdôrazniť účasť obyvateľstva na obrane štátu a zlepšiť aktuálny stav jeho pripravenosti je preto podľa ministerstva v súčasnej dobe nevyhnutnosť.

Povodne na Slovensku v prvom polroku 2021 spôsobili škody za vyše 2,2 milióna eur. Vyplýva to zo Správy o priebehu a následkoch povodní na území SR v období od januára do júna 2021, ktorú v utorok tiež prerokuje vláda. Zároveň bude rokovať aj o uvoľnení financií na úhradu výdavkov vynaložených na vykonávanie povodňových zabezpečovacích prác v sume viac ako 2.587.382 eur a na úhradu výdavkov vynaložených na vykonávanie povodňových záchranných prác v sume vyše 715.388 eur.

Spoločnosť Handtmann Kechnec má dostať štátnu investičnú pomoc vo výške 4,5 milióna eur na zriadenie novej prevádzkarne na výrobu hliníkových odliatkov tlakovým odlievaním v Kechneci v okrese Košice-okolie. Vyplýva to z návrhu Ministerstva hospodárstva (MH) SR. Firma počíta s kombináciou oprávnených nákladov investičných a mzdových v celkovej hodnote 87,39 milióna eur. V priamej súvislosti s investičným zámerom bude v rokoch 2019 až 2025 vytvorených 158 nových pracovných miest, priblížilo v materiáli ministerstvo.