Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Vláda chce, aby starostovia a primátori zverejnili majetkové priznania

Na archívnej snímke predseda vlády SR Igor Matovič. Foto: TASR - Pavol Zachar

Zjednodušiť chce kabinet Igora Matoviča aj pravidlá konania miestneho referenda a verejného zhromaždenia obyvateľov obce.

Bratislava 19. apríla (TASR) – Zverejňovanie majetkových priznaní starostov, primátorov a predsedov samosprávnych krajov, zjednodušené pravidlá miestneho referenda aj právo verejnosti zúčastňovať sa na zasadnutí poradných orgánov samosprávy. Tieto opatrenia chce vláda SR zaviesť na zvýšenie transparentnosti a zníženie korupcie v samosprávach. Uvádza to vo svojom programovom vyhlásení (PVV), ktoré kabinet schválil na rokovaní v nedeľu.

"Nástrojom na zvýšenie verejnej kontroly a miery vedomostí o samospráve je zverejňovanie dát, najmä ekonomických a legislatívnych, s ktorými úrady pracujú," uvádza PVV. Vláda tak zavedie povinné zverejňovanie podkladových materiálov na rozhodovanie samospráv. Zjednodušiť chce kabinet Igora Matoviča (OĽaNO) aj pravidlá konania miestneho referenda a verejného zhromaždenia obyvateľov obce. Uľahčiť by sa malo aj využitie petičného práva v samospráve.

Zaviesť chce vláda aj elektronickú úradnú tabuľu s archívom. "Je dôležité mať možnosť sledovať jednotlivé správne konania aj do minulosti," vysvetľuje PVV.