Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Vláda chce investovať do kultúrnych pamiatok vyše 343.000 eur

Na snímke Mohyla Milana Rastislava Štefánika, ktorá bola odhalená na Bradle v roku 1928. Foto: TASR - Vladimír Miček

Zo strany štátu sa vyčlenili finančné prostriedky na rozsiahlu údržbu areálu Mohyly Milana Rastislava Štefánika na Bradle.

Bratislava 23. septembra (TASR) - Na výjazdovom zasadnutí vlády v Brezovej pod Bradlom, ktoré sa uskutočnilo v nedeľu 22. septembra, exekutíva uvoľnila 343.000 eur, z ktorých sa zrevitalizujú aj pamiatky nesúce odkaz generála Milana Rastislava Štefánika. TASR o tom informoval Pavol Čorba z Ministerstva kultúry SR.

Zo strany štátu sa vyčlenili finančné prostriedky na rozsiahlu údržbu areálu Mohyly Milana Rastislava Štefánika na Bradle. "Na konci roka 2018 sme pripravili strategický materiál, ktorý sa týka rekonštrukcie pamätníka a takisto rekonštrukcie kultúrnej historickej pamiatky budovy Strážnice, ktorá je len pár metrov od samotnej mohyly," uviedla ministerka kultúry SR Ľubica Laššáková (Smer-SD).

Z vyčlenených finančných prostriedkov sa zrekonštruuje cesta v okolí mohyly, osadí sa riadne dopravné značenie, počíta sa s výstavbou dôstojných toaliet a informačného strediska. V Múzeu M. R. Štefánika sa k hospodárskej budove postaví prístavba a zrevitalizuje sa vonkajší priestor.

Účelovou dotáciou 20.000 eur na múzejnú činnosť sa v meste Brezová pod Bradlom podporí Múzeum Dušana Samuela Jurkoviča, dokončia sa pamätníky Dr. Štefana Osuského a Dr. Jána Papánka. V obci Košariská sa pristúpi k rekonštrukcii evanjelického kostola a oplotenia materskej školy. V hodnote 10.000 eur pribudne nový inventár v kultúrnom dome v obci Priepasné.

Dňa 4. mája 2019 sme si pripomenuli 100. výročie tragickej smrti Štefánika a 21. júla 2020 uplynie 140 rokov od jeho narodenia. Vláda SR na návrh Ministerstva kultúry SR podporila sprievodné podujatia a aktivity sumou 3.853.222 eur, z toho 2.305.102 eur v roku 2019 a 1.548.120 eur v roku 2020. Kultúrne projekty reflektujú výročia významných osobností a dejinných medzníkov.