Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Vláda chce pripraviť zákon na úpravu platov verejných zamestnancov

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Viacerí poslanci sú presvedčení, že štát dnes pri veľkej skupine vlastných zamestnancov nedodržiava Zákonník práce - minimálne mzdové nároky a ich tabuľkový plat je preto nižší ako minimálna mzda.

Bratislava 28. septembra (TASR) - Vláda sa chce v budúcom roku zaoberať návrhom zákona, ktorý by mal upraviť tabuľkové platy verejných zamestnancov. Uviedol to dnes minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) po rokovaní Koaličnej rady.

Šéf rezortu financií upozornil, že vláda je viazaná memorandom podpísaným ešte minulý rok pri kolektívnom vyjednávaní, ktoré stanovuje valorizáciu platov štátnych a verejných zamestnancov.

"Toto zakomponované v rozpočte je. Začiatkom budúceho roka predložíme spolu s rezortom práce a s Úradom vlády SR návrh nových taríf tabuľkových platov, kde zásadným spôsobom budeme riešiť tento problém roztvárajúcich sa nožníc medzi najnižšími tarifnými platmi a minimálnou mzdou," avizoval Kažimír.

Nové tarifné platy vo verejnej sfére by sa podľa ministra financií mali začať uplatňovať v roku 2019. "Začiatok budúceho roka bude venovaný intenzívnym rokovaniam, ktoré budú smerovať ku zvýšeniu tarifných platov," dodal Kažimír.

Na problémy verejných zamestnancov s platmi upozorňujú nezaradení opoziční poslanci okolo Miroslava Beblavého a Jozefa Mihála. Poslanci sú presvedčení, že štát dnes pri veľkej skupine vlastných zamestnancov nedodržiava Zákonník práce, nedodržiava tzv. minimálne mzdové nároky a ich tabuľkový plat je preto nižší ako minimálna mzda. Ide napríklad o opatrovateľov, kuchárky, školníkov, upratovačky, sanitárov a zdravotných asistentov. "Nie je pravda to, čo populisticky tvrdí opozícia, že by aj títo zamestnanci nedostali minimálnu mzdu. Tú vždy doplácame. Na to majú zákonný nárok," upozornil Kažimír.