Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Vláda formálne zrušila opatrenia hospodárskej mobilizácie

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Opatrenie sa týkalo organizácie výroby, dodávok dôležitých tovarov a služieb, organizácie zdravotného, sociálneho či dopravného zabezpečenia, poskytnutia vysielacieho času v RTVS.

Bratislava 1. júla (TASR) - Kabinet premiéra Igora Matoviča (OĽaNO) zrušil opatrenia hospodárskej mobilizácie, ktoré platili počas núdzového stavu. Ten sa skončil 13. júna, a preto bolo treba formálne zrušiť aj nariadenie, ktoré sa vzťahovalo na vyhlásený núdzový stav. Vyplýva to z materiálu z dielne Ministerstva hospodárstva SR, ktorý v stredu schválila vláda.

Opatrenie sa týkalo organizácie výroby, dodávok dôležitých tovarov a služieb, organizácie zdravotného, sociálneho či dopravného zabezpečenia, poskytnutia vysielacieho času v RTVS alebo aj využitia štátnych hmotných rezerv.

Vláda napríklad zaviazala ministerstvá alebo okresné úrady, ktoré sú subjektmi hospodárskej mobilizácie, vybrať zariadenia na umiestnenie repatriovaných fyzických osôb alebo nakazených občanov do karantény. V karanténnych oblastiach malo príslušné ministerstvo zabezpečiť zásobovanie pitnou vodou alebo potravinami, ako aj ich dezinfekciu a stráženie.

Zabezpečiť prednostnú výrobu tovarov alebo dodávku služieb pre štát museli podľa schváleného nariadenia aj firmy, ktoré nepatria k subjektom hospodárskej mobilizácie, ale vyrábajú napríklad dezinfekčné gély, lieh alebo ochranné rúška. Okresné úrady mali právomoc vydávať príkaz na pracovnú povinnosť.