Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Vláda: Jesenné spojené voľby majú stáť vyše 18 miliónov eur

Na snímke zľava podpredseda vlády a minister financií SR Igor Matovič, predseda vlády SR Eduard Heger a minister vnútra SR Roman Mikulec (všetci OĽaNO) počas 87. rokovania vlády SR v Bratislave 28. júna 2022. Foto: TASR - jar

Peniaze majú ísť aj na ochranu verejného poriadku v deň volieb. Financie určené pre Štatistický úrad SR majú ísť na spracovanie výsledkov volieb.

Bratislava 28. júna (TASR) - Jesenné spojené voľby majú stáť vyše 18 miliónov eur. Sumu tvorí 14.707.888 eur z rozpočtu ministerstva vnútra a 3.349.500 eur z rozpočtu Štatistického úradu SR. Vyplýva to z harmonogramu organizačno-technického zabezpečenia volieb, ktorý v stredu schválila vláda.

Ako uviedla riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán Ministerstva vnútra SR Eva Chmelová, vláda určila aj lehoty, podľa ktorých sa budú voľby pripravovať. "Treba povedať, že sú to len rozpočtované prostriedky. Skutočné výdavky, ktoré boli vynaložené na voľby, sa dozvieme až po ich vyúčtovaní," povedala počas rokovania vlády.

Financie rezortu vnútra sa podľa navrhovaného materiálu použijú najmä na mzdy členom volebných komisií a odmien členom a zapisovateľom jednotlivých volebných komisií. Ďalej na tlač hlasovacích lístkov a ďalších dokumentov, tiež na zabezpečenie činnosti volebných komisií, ako aj vybavenie volebných miestností.

Peniaze majú ísť aj na ochranu verejného poriadku v deň volieb. Financie určené pre Štatistický úrad SR majú ísť na spracovanie výsledkov volieb.

V prípade, že by sa uskutočnilo v tomto období aj referendum, sa podľa Chmelovej nedá zakomponovať do príprav volieb orgánov územnej samosprávy. Tvrdí, že by išlo o dve hlasovania, ktoré by neboli spoločné, ale boli by paralelné, čiže by sa museli uskutočniť v iných volebných miestnostiach a pripravovali by sa pre ne aj iné komisie.

Voľby do orgánov samosprávy obcí a voľby do orgánov samosprávnych krajov sa budú konať 29. októbra. Kandidátne listiny sa môžu podávať do 30. augusta. Volebná kampaň už beží a skončí sa 48 hodín predo dňom konania sa volieb.