Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Vláda: Lockdown sa spojí s jednorazovým celoslovenským testovaním

Na snímke zľava premiér Igor Matovič (OĽaNO) a minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak (Sme rodina) počas tlačovej konferencie po skončení mimoriadneho rokovania vlády v Bratislave v nedeľu 17. januára 2021. Foto: TASR - Jakub Kotian

Minister zdravotníctva Marek Krajčí informoval, že celoslovenský skríning sa bude realizovať od 18. januára a skončí sa 26. januára.

Bratislava 17. januára (TASR) – Zákaz vychádzania bude spojený s jednorazovým celoslovenským testovaním. Po mimoriadnom nedeľňajšom rokovaní vlády to uviedol predseda vlády SR Igor Matovič (OĽANO), zároveň oznámil, že skríning by mal byť základom pre ďalšie cielené testovanie v jednotlivých okresoch.



Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) informoval, že celoslovenský skríning sa bude realizovať od 18. januára a skončí sa 26. januára. Testovanie nebude povinné, Krajčí však povedal, že vláda chce poprosiť obyvateľov SR o pretestovanie. "Môžu využiť rôzne možnosti, kde sa otestovať buď antigénovými, alebo PCR testami. Prosíme o pomoc samosprávy, ktorým finančne i materiálne pomôžeme, dodáme testy, aby zabezpečili možnosť svojim obyvateľom sa dať otestovať," dodal Krajčí. Uistil, že testov je dostatok.



Rovnako informoval, že vláda predĺžila zákaz vychádzania do 7. februára. Pravidlá majú byť zatiaľ rovnaké ako v súčasnosti, no po celoplošnom skríningu bude od 27. januára podmienkou cesty do práce, ktorá nemôže byť vykonávaná z domu, negatívny PCR alebo antigénový test. Rovnako bude podmienka negatívneho testu platiť aj pre pobyt v prírode, nebude sa však týkať mládeže do 15 rokov a seniorov nad 65 rokov. Ďalšie podrobnosti stanoví vyhláška.

Krajčí takisto avizoval, že po celoplošnom skríningu by sa Slovensko malo rozdeliť podľa výsledkov na 37 horších a 36 lepších okresov - v horších sa bude plošný skríning opakovať a v období medzi 3. a 7. februárom bude potrebné sa opäť preukázať negatívnym testom. "Tie okresy, ktoré na tom budú lepšie, sa od 3. februára vrátia akoby do stavu, ktorý je v súčasnosti," dodal.

Zároveň však minister povedal, že testovanie v kombinácii s ďalším pozitívnym efektom zákazu vychádzania upraví epidemiologické podmienky tak, že od 1. februára už bude možné uvoľňovať opatrenia vrátane otvárania škôl.



Výnimku z testovania budú mať ľudia, ktorí prekonali ochorenie COVID-19 a budú mať potvrdenie nie staršie ako 90 dní. Testovať sa nebudú musieť ani ľudia, ktorí absolvovali dve dávky očkovania a po poslednej dávke počkali ešte 14 dní na celkovú imunitu. Rovnakú výnimku majú mať ťažko zdravotne postihnutí, priblížil minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina).

Odberové miesta budú podľa jeho slov za každý vykonaný test dostávať päť eur. Ak vyrieši technický problém z hľadiska štátnej pomoci, tak garantuje, že zamestnávateľ dostane zadarmo testy do svojej firmy a preplatené náklady na jeden test vo výške 3 až 3,50 eura. "Vidím svetlo na konci tunela, keď budeme postupovať takýmto spôsobom, tak na Veľkú noc budeme môcť stráviť svoj čas s blízkymi tak, ako sme to už rok nezažili," hovorí minister práce.

Matovič oznámil, že uznesenie vlády schválili všetci členovia kabinetu s výnimkou vicepremiérky Veroniky Remišovej (Za ľudí).