Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Obyvatelia Rudna nad Hronom po povodni dostanú od štátu finančnú pomoc

Na snímke škody po povodni v obci Rudno nad Hronom v okrese Žarnovica 27. mája 2021, foto z archívu. Foto: EASYFOTO TASR – Lukáš Mužla

Prívalová povodeň zasiahla obec Rudno nad Hronom 17. mája, keď výdatné dažde spôsobili pretrhnutie vodozádržnej hrádze nachádzajúcej sa nad obcou.

Bratislava 8. decembra (TASR) – Ministerstvo vnútra (MV) SR poskytne obyvateľom obce Rudno nad Hronom v okrese Žarnovica, ktorých v máji postihla ničivá povodeň, jednorazovú finančnú výpomoc vo výške 251.705 eur. Návrh schválila vláda na svojom stredajšom zasadnutí.

Samospráva Rudna nad Hronom v súčinnosti s Okresným úradom Žarnovica a pracoviskom Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny Banská Štiavnica v Žarnovici posúdili celkom 79 žiadostí občanov obce o poskytnutie jednorazovej finančnej výpomoci.

"Z celkového počtu žiadostí komisia vyhodnotila 19 žiadostí ako nadhodnotené vyčíslenie škôd a 19 žiadateľom verifikovala nižšie sumy, ako vo svojich žiadostiach uvádzali a požadovali," uviedol rezort vnútra. Šesť žiadostí komisia vyhodnotila ako neoprávnené.

Obyvatelia Rudna nad Hronom žiadali finančnú kompenzáciu najmä pre poškodené rodinné domy, garáže či príjazdové cesty. Rezort vnútra súčasne zamietol poskytnúť finančnú kompenzáciu 30 žiadateľom, ktorí nespĺňajú kritériá zákona o civilnej ochrane obyvateľstva. Ich celková výška škôd presiahla sumu 118.175 eur.

Prívalová povodeň zasiahla obec Rudno nad Hronom 17. mája, keď výdatné dažde spôsobili pretrhnutie vodozádržnej hrádze nachádzajúcej sa nad obcou. Prívalová vlna si vyžiadala život jednej osoby a spôsobila rozsiahle materiálne škody. Na ich odstraňovaní sa podieľali desiatky hasičov, dobrovoľných hasičov i armáda.

„Ešte aj dnes mám pred očami beznádej miestnych obyvateľov, ktorí s hrôzou pozerali na svoje zničené príbytky. Zároveň spomínam na obrovskú obetu záchranných zložiek, či už profesionálnych alebo dobrovoľných hasičov, ktorí na mieste odviedli výbornú prácu. Verím, že tieto finančné prostriedky občanom pomôžu s vykrytím strát, ktoré im pri povodni vznikli,“ uviedol minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO).