Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

VIDEO: Vláda má prerokovať aj nové protipandemické opatrenia

Na archívnej snímke v pozadí sprava minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽaNO), predseda vlády SR Eduard Heger (OĽaNO) a podpredseda vlády a minister financií SR Igor Matovič (OĽaNO) počas rokovania vlády. Foto: TASR – Jaroslav Novák

Vláda má odsúhlasiť aj vznik Pamätníka demokratickej revolúcie 1989 na bratislavskom Námestí slobody aj s alokáciou 200.000 eur na tento účel pre hlavné mesto SR.

Bratislava 24. novembra (TASR) - Nové opatrenia, ktoré majú pomôcť preťaženým nemocniciam a motivovať k očkovaniu proti COVID-19, má v stredu prerokovať vláda. Avizovali to v utorok viacerí predstavitelia koalície s tým, že potvrdili predbežnú dohodu z koaličnej rady. Neprezradili však, či pôjde o tvrdý lockdown alebo iba sprísnenie súčasných opatrení bez úplného uzavretia krajiny. To by malo byť zrejmé až po rokovaní kabinetu.

Počet európskych delegovaných prokurátorov za Slovenskú republiku by sa mal zvýšiť z doterajších piatich na šesť. Vyplýva to z návrhu na zvýšenie počtu osôb určených na plnenie úloh Úradu špeciálnej prokuratúry Generálnej prokuratúry, ktorý má v stredu tiež schvaľovať vláda.



Zvýšenie počtu európskych delegovaných prokurátorov súvisí s reálnym počtom trestných vecí, ktoré v súvislosti so Slovenskou republikou zaregistroval Úrad Európskej prokuratúry. K 1. októbru eviduje 76 trestných vecí, z ktorých bolo v 39 prípadoch začaté trestné stíhanie. Zaregistrovaný počet v priebehu štyroch mesiacov existencie Európskej prokuratúry predstavuje 3/4 predpokladaných prípadov ročne.

Vláda má odsúhlasiť aj vznik Pamätníka demokratickej revolúcie 1989 na bratislavskom Námestí slobody aj s alokáciou 200.000 eur na tento účel pre hlavné mesto SR. Schvaľovať má tiež aktualizáciu Národného protikorupčného programu, ako aj stratégiu celoživotného vzdelávania a poradenstva na roky 2021 – 2030. Publikovať má takisto oficiálne ospravedlnenie obetiam nezákonnej sterilizácie.

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina) predkladá na stredajšie rokovanie vlády návrh na ďalší odklad splatnosti poistného, tentoraz za november 2021. Platby sociálneho poistenia za tento mesiac by sa tak mali zaplatiť do 30. septembra 2024.

Ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS) by mal kabinet poveriť rokovaním s významnými investormi, pre ktorých by bol vhodnou lokalitou na umiestnenie investícií strategický park Valaliky na východe Slovenska. Vláda má zároveň schváliť začatie realizácie strategického parku Valaliky prostredníctvom spoločnosti MH Invest II a uložiť ministrovi financií zabezpečiť finančné prostriedky na začatie realizácie tohto strategického parku.