Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Vláda má rokovať o národnostnej menšine i uznávaní dokladov o vzdelaní

Na snímke predseda vlády SR Ľudovít Ódor rokovania vlády SR. Foto: TASR Jaroslav Novák

Vláda bude takisto schvaľovať Národnú stratégiu duševného vlastníctva, rovnako tak viacero personálnych návrhov, jeden z nich sa týka podpredsedu Protimonopolného úradu SR.

Bratislava 7. júna (TASR) - Vietnamská komunita sa má stať 14. oficiálne uznanou národnostnou menšinou na Slovensku. Udelenie štatútu bude na stredajšom rokovaní schvaľovať vláda.

Kabinet Ľudovíta Ódora sa na svojej 4. schôdzi bude zaoberať aj návrhom novely zákona o uznávaní dokladov o vzdelaní a o uznávaní odborných kvalifikácií, úprava legislatívy vychádza z podnetu Európskej komisie.

Prerokuje i správu o poskytnutej štátnej pomoci v roku 2022. Tá sa síce v porovnaní s pandemickým rokom 2021 znížila takmer o polovicu, i tak je však vo výške 1,146 miliardy eur treťou najvyššou za poslednú dekádu.

Ministri majú tiež odobriť Akčný plán k Národnej stratégii riadenia rizík bezpečnostných hrozieb Slovenskej republiky do roku 2025. Ministerstvo vnútra SR predkladá na stredajšiu schôdzu aj návrh zmeny schémy bezpečnostného systému štátu. "Aktuálne fungovanie bezpečnostného systému je zložité pre komplikované vyhodnocovanie bezpečnostnej situácie a následné zavádzanie prijatých opatrení," odôvodňuje rezort návrh, ktorý okrem iného predpokladá zmeny vo fungovaní Bezpečnostnej rady (BR) SR.

Vláda sa bude tiež zaoberať návrhom Ministerstva životného prostredia (MŽP), aby Ministerstvo hospodárstva SR bolo zodpovedné za riešenie envirozáťaží v lokalitách Vlčkovce, Budmerice, Podbrezová a Boldog. V týchto prípadoch vznikla kontaminácia v súvislosti s priemyselnou a banskou činnosťou.

Kabinet má schváliť aj zmenu využitia nevyčerpaných kapitálových výdavkov Súdnej rady, po novom by mali byť použité na nákup nového ekologického vozidla pre predsedu Súdnej rady. Limit je stanovený na 86.400 eur.

Vláda bude takisto schvaľovať Národnú stratégiu duševného vlastníctva, rovnako tak viacero personálnych návrhov, jeden z nich sa týka podpredsedu Protimonopolného úradu SR.